Kendt forfatter: Vi risikerer at tabe guld på gulvet

Et stort sort datahul i historien.

Det er, hvad vi i værste fald risikerer at få, hvis hver enkelt dansker ikke begynder at gemme sin digitale arv, herunder billeder, sms’er, blogs og chatbeskeder. Indhold, der ifølge Michael Hviid Jacobsen, professor i sociologi ved Aalborg Universitet og forsker i døden, bliver mere og mere vigtigt:

- Det gælder både den historieskrivning, som omhandler kendte og offentlige skikkelser, men mindst lige så meget den mikrohistorie, som ethvert menneskeliv udgør. Vores liv leves jo i en vis grad på nettet, og derfor er store dele af vores omgang med andre også virtuel. Det betyder, at hvor man tidligere udforskede breve og dagbøger for at forstå menneskers liv, kan man fremover forvente, at det bliver mere meningsfuldt og interessant at udforske den digitale arv, siger han til Kristeligt Dagblad.

Forfatter Peter Øvig Knudsen, der blandt andet står bag de prisvindende bøger om Blekingegadebanden fra 2007, ved om nogen, hvor vigtig den digitale arv bliver i fremtiden.

- Især 'Blekingegadebanden' og mine bøger om besættelsen – for den sags skyld også 'Hippie'-bøgerne – er baseret på noget, som nogen har gemt på et eller andet tidspunkt. Det er både offentlige arkiver, men i høj grad også privatpersoner, som selv var involveret, eller kendte nogen, der var. Det er guld, man kan finde der. Hvis det går tabt, bliver muligheden for at komme helt tæt på de her personer umuliggjort i fremtiden, siger han til tv2.dk.

Ville mangle billede af hovedperson

I Peter Øvig Knudsens 'Blekingegadebanden' ser man et fotografi, hvor en af hovedpersonerne, Holger Jensen, i forbindelse med en vandretur i Norge drikker kakao i en hytte. Og netop det fotografi er et godt eksempel på, hvor vigtigt det er, at billeder og andet personligt materiale ikke dør med os, men derimod bliver bevaret.

- Han levede et dobbeltliv, hvor han både var central leder i Blekingegadebanden og brandmand med et helt almindeligt liv. Hans daværende kæreste anede ikke, at han havde været med i Blekingegadebanden, og hun havde så et billede af ham fra en vandretur i Norge, hvor han er helt afslappet. Her ser man den charmerende side af ham, og uden det billede havde jeg faktisk slet ikke haft nogen gode billeder af en af de centrale personer i bogen, forklarer Peter Øvig Knudsen.

LÆS OGSÅ: Sådan sikrer du dit digitale eftermæle

Han er positiv over, at der nu er blevet sat fokus på problematikken, og han ser således gerne, at vi i højere grad bliver opmærksomme på, at vi har en digital arv, som ikke kun har følelsesmæssig værdi, men også kan have betydning i en større, historiemæssig sammenhæng.

- Jeg har i mine bøger haft enormt meget glæde af, at folk kunne finde eksempelvis fotografier frem til mig, som stadig ligger i papirudgave. Det er en stor opgave af få bevaret dem, fordi de i dag ofte befinder sig på mobiletelefoner. Også breve og dagbøger har været ekstremt vigtige for mig i mit professionelle liv, men meget af det bliver jo skrevet digitalt i dag, siger forfatteren.

- Og hvem husker lige at få det gemt et andet sted end på ens egen computer? Det håber jeg da, at vi vil tænke mere over og sørge for at sikre.