Mand fik sit liv tilbage med 3D-printet ansigt

Foto: Scanpix

Briten Eric Moger kan takke teknologien 3D-printning for, at han nu har fået sit liv tilbage.

For fire år siden fandt lægerne en aggressiv kræftsvulst på størrelse med en tennisbold under hans hud i ansigtet, og selvom de med succes fik fjernet knuden, var de nødt til samtidig at fjerne det meste af hans venstre side af ansigtet samtidigt.

Det betød, at Moger efter proceduren, der reddede hans liv, havde et gabende hul, der hvor hans øje, kindben og kæbe havde været – og han havde udsigt til at leve resten af sit liv med det udseende. Det skriver det amerikanske tech-medie Mashable.

Men så blev han henvist til en tandkirurg og specialist i implantater ved navn Andrew Dawood, som tidligere har eksperimenteret med 3D-printning i forbindelse med at genskabe patienters kæber.

Opbygget af hærdet nylon

Dawood brugte skanninger til at lave en detaljeret skitse af Mogers ansigt og computere til at genskabe ansigtet, som det ville have set ud uden operationen. Ved hjælp af en ny type printer, som bygger lag på lag af nylon, lykkedes det ham og hans hold af kirurger at producere en facade, som de kunne bruge til at forme en silikonemaske.

Ansigtsprotesen, der holdes på plads af magneter, har ændret Mogers liv - for første gang siden kræftoperationen kan den 60-årige brite nu drikke et glas vand og spise normalt.

- Da jeg holdt den i min hånd, var det som at se på mig selv. Da jeg første gang satte den på mit ansigt, kunne jeg slet ikke fatte, hvor godt det så ud, har Eric Moger fortalt til avisen Sydney Morning Herald med henvisning til sin nye ’ansigtsmaske’.

- Før skulle jeg støtte min kæbe med hånden for at holde ansigtet roligt, så jeg kunne tale normalt, ligesom der rendte væske ud af den ene side af mit ansigt, når jeg prøvede at drikke noget. Da jeg drak mit første glas vand med ansigtsprotesen på, kom der ingenting ud – det var helt utroligt.

Her kan du se, hvordan Moger så ud efter kræftoperationen, mens du her kan se ham med den 3D-printede protese.