Nokias sidste skud: Tæt på at ramme plet

Microsoft har for alvor og officielt taget over tøjlerne for Nokias mobilafdeling. Det betyder, at en æra er slut og Nokia-brandet ikke længere eksisterer, som vi kender det. Men lige inden fyraften har Nokia sendt deres sidste smartphone på gaden.

Nokia Lumia 930 er designmæssigt i en anden kategori end konkurrenterne. Der er farver, kanter og nytænkning, som blot måske mangler det sidste (en lethed) for rigtig at være et hit.

Godt kamera

Den kører Windows Phone 8.1-opdateringen, der giver en del fornyelser og forbedringer til et innovativt men også noget kringlet styresystem. Der er blandt andet kommet mere plads på skærmen til flere apps. Og i stedet for at baggrunden står bag apps, som det er tilfældet med Android og iPhone, så skinner den i stedet igennem i selve apps-ikonerne.

Vanen tro har Nokia fokuseret kraftigt på kameraet, der tager fornuftige billeder. Der har været lidt med de automatiske indstillinger, hvor lys og hvidbalance blev en underlig blanding, men det må kunne fikses med en opdatering.

Mangler lige det sidste

To ting gør dog, at jeg ikke helt er solgt alligevel. Og det er to elementer, som Nokia Lumia-serien har været plaget af fra dag 1.

Et er vægten og størrelsen. Den er umiddelbart ikke meget større end sine konkurrenter, men på grund af den høje kant, så virker den noget mere massiv. Og vægten hjælper ikke just i den retning (167 gram mod bl.a. LG G3’s 149 gram).

Og endelig er der apps. Windows Phone har rundet 300.000 apps, så mængden er der bestemt ikke meget at klage over. Men det er frustrerende stadig at være låst til sekundær-apps, der ikke er lavet af selve producenten. Som Instagram og Snapchat, der stadig kun findes som underlige mellemvarer, der ikke gør noget kønt ved oplevelsen på mobilen.