Nu får Apple problemer med deres opladere

Et nyt forslag, der skal gøre det lovpligtigt for mobil-producenter at gøre deres smartphones kompatible med en universel oplader, bliver efter alt at dømme vedtaget på torsdag i EU.

Alle de større mobil-producenter har tidligere lavet en frivillig aftale, der gjorde, at deres smartphones kunne benyttes af samme Micro-USB-oplader.

Apple var også med i aftalen, men i stedet for at lave om på deres produkter, fremstillede de en adapter, som kunne bruges til opladere med Micro-USB. Det bliver ikke muligt med den nye lov.

- Hvis Apple ikke retter sig efter den nye lov, vil de ikke kunne sælge mobiler til de 500 millioner potentielle kunder, der er i EU, siger Christel Schaldemose, der er medlem af Europa-parlamentet for Socialdemokraterne til tv2.dk.

Det betyder altså, at Apple bliver tvunget til at lave om på deres iPhones, hvis de vil fortsætte med at sælge dem lovligt i EU.

Bliver vedtaget

Det er første gang, at det vedtages ved EU-lovgivning, at alle mobil-producenter skal producere mobiler, der understøtter den samme universelle mobiloplader. Og det bliver stensikkert vedtaget, hvis man spørger Christel Schaldemose.

-Alle større politiske partier bakker op om forslaget, så der skal ske noget helt vildt, hvis det ikke bliver vedtaget på torsdag, siger hun.

Skal forhindre miljøsvineri

I tilblivelsen af lovforslaget er der lagt vægt på alt det miljøsvineri, som de forskellige producenters opladere forårsager. Det anslås, at de mange forskellige opladere bliver til 51.000 tons miljøaffald om året. Desuden er det for at gøre det nemmere for kunderne.

Den nye lov vil blive effektueret senest i 2017 ifølge Christel Schaldemose, der også kigger på fælles opladere til tablets og computere for at reducere mængderne af miljøaffald.

Tv2.dk har prøvet at få fat på Apple til en kommentar. Opdatering følger.