Ny trend smadrer Facebook-grupper

En ny trend har vist sig på Facebook.

I flere grupper "opper" medlemmerne deres opslag. Det er særligt i grupper, hvor folk sælger, køber og bytter brugte ting med hinanden.

At "oppe" et forslag vil sige, at man kommenterer på det, man selv har slået op i gruppen, så det på den måde ryger op i toppen af sitet, så det bliver set af flest mulige.

- "Opping" bliver brugt, fordi vi som mennesker tænker på os selv og det hurtige udbytte. Så hvis man vil have solgt sit børnetøj, så "opper" man, forklarer Thomas Bigum, ekspert i sociale medier og indehaver af Bigum&Co.

Problematisk at "oppe"

Men i mange grupper er det problematisk, at folk "opper", da forummet på den måde bliver spammet og fuldstændigt ubrugeligt for medlemmerne.

Særligt florer trenden i grupper, hvor medlemmerne kan købe, sælge og bytte ting. En af disse er gruppen 'Køb/salg/bortgives på Islands Brygge'. Der har de simpelthen måtte skrive, at folk bliver smidt ud, hvis de "opper" deres opslag.

- Vi har valgt at være konsekvente, for vi kan ikke administrere det inden for administratorgruppen. Derfor har vi minus "oppe"-kultur, forklarer gruppens administrator Stine Ravnsbjerg Stoumann.

Men der er også en anden grund til forbuddet. De ønsker i gruppen ikke den kultur, som det medfører, når folk "opper".

- Vi har sagt, at man ikke må "oppe", fordi det er en mig-kultur, hvor folk vil foran de andre, og det ønsker vi ikke, siger Stine Ravnsbjerg Stoumann.

Thomas Bigum forklarer, at brugerne ikke tænker på de konsekvenser, som deres "opping" har.

- Mennesker er ikke særlig skarpe til at se det fra det fælles bedste, for vi har noget overlevelse i os, hvor vi tænker kortsigtet og på os selv, siger Thomas Bigum.

Han mener derfor, at det er helt i orden, at køb, bytte og salg-grupperne har et kodeks om, at "opping" er forbudt.

- Stilen og tonen, der kører nu, er for det fælles bedste. Hvis der ikke er regler for det, så gør folk det, forklarer social medie-eksperten.

Brugerne bliver smidt ud

For nylig har Stine Ravnsbjerg Stoumann smidt en bruger ud fra deres gruppe, hvilket skabte stor debat på siden. Nogle mente, det var i orden at smide vedkommende ud, mens andre syntes, at det var forket.

I gruppen 'Køb/salg/bytte på Islands Brygge' er de da også ret konsekvente i forhold til andre lignende grupper. I 'Køb og salg på Vestsjælland' samt 'Køb/salg/bytte på fyn' har de en regel om, at brugerne må "oppe" en gang i løbet af en dag.

- Det bliver for egocentreret, og vi kan ikke administrere det, siger Stine Ravnsbjerg Stoumann.

Thomas Bigum mener, at "opping" er blevet et problem, fordi Facebook-grupperne slet ikke er beregnet til, at flere tusinde mennesker annoncerer i grupperne. De er ifølge ham beregnet til få personer.