Ny trend: Vis dig frem som tegneseriefigur

Jeg hedder Nadia, og jeg svømmer i undren over de mærkværdige statusopdateringer, venner og bekendte har fyldt i mit feed på Facebook. Hvor kommer de fra, og hvad kan de? Hvordan har de fået tid til at lave så detaljerede tegneserier med sig selv? Er det meningen, jeg skal synes, det er sjovt? Jeg ringer op til Trine-Maria Kristensen, der er ekspert i sociale medier og til daglig rådgiver virksomheder på den front. Mon ikke hun kan gøre mig klogere.

- Bitstrips oplever i øjeblikket eksplosiv vækst i brugertal. Det går kort sagt ud på, at nogen har lavet en smart app, der gør det muligt at lave sig selv og ens venner til hovedpersoner i en tegneserie. Hvis man ikke tager sig selv alt for højtideligt, og man synes, at det er sjovt at lave små historier om sig selv, så er det en ny måde at udtrykke sig på, siger Trine-Maria Kristensen.

Humoren i Bitstrips er noget helt særligt og kan være så eksotisk og baseret på amerikanske slang-udtryk, ordsprog og talemåder, at den irriterer dele af din Facebook-vennekreds, mener Trine-Maria Kristensen.

- Det kan godt være, at humoren kan være for speciel og snæver i forhold til, at alle dine venner på Facebook kommer til at se dem. Noget af humoren i Bitstrips kan også være kulturelt betinget, og vil ikke nødvendigvis fungere på dansk, siger hun med henvisning til de mere syrede eksempler på tegneserier, hvor man som figur går tur med zombier, brækker sig i regnbuer og jonglerer med hundehvalpe.

Fremstil ikke dig selv som fotomodel

Men for at forstå den nye trend, skal den prøves. Tegneserierne kan laves på to måder - enten igennem en applikation på Facebook eller ved hjælp af en app til mobilen. I Bitstrip-appen på Facebook går jeg i gang med at skabe mit tegneserie-jeg. Det minder lidt om de gode gamle dage, hvor jeg spillede Sims. Her skal der også vælges hårfarve, frisure, tøj, kropsbygning - men der kan også nørkles med detaljer som eksempelvis øjenform, pupiller, læbestift, hatte og fregner.

- Din næse ser altså ikke sådan ud, siger en kollega, der kigger mig over skulderen.

Han peger på en næse med en lidt sjov spids. Jeg kaster et tvært blik i hans retning og vælger den. Netop image-delen af Bitstrips er afgørende for, hvordan tegneserierne opfattes af andre, fortæller Trine-Maria Kristensen.

- Du fremstiller dig selv, sådan som du gerne vil ses. Det er ikke meget anderledes end dit Facebook-profilbillede, hvor du jo ikke vælger et billede med dobbelthage og fedtet hår. Der bruger du et billede, hvor du er den bedste udgave af dig selv og er så præsentabel som muligt, siger hun og tilføjer:

- Men vi ved jo godt, hvordan vores venner ser ud i virkeligheden, så der er ingen grund til at fremstille sig selv som en fotomodel, eller som noget andet, man ikke er, siger hun og pointerer, at Bitstrips mest af alt handler om at tage lidt pis på sig selv, hvis det skal fungere.

Til grin i selvsmagende striber

Trine Nebel, der er rådgivende retoriker med speciale i omdømme på blandt andet sociale medier, mener også, at man skal passe på med at lave en figur, der ligger alt for langt fra virkeligheden.

- Det kan gå hen og blive farligt, hvis man fremstiller sig selv i et mere positivt lys, end modtageren normalt ser en i. Så kan man hurtigt blive til grin og for selvsmagende i modtagerens øjne, siger hun.

Som retoriker ser Trine Nebel meget interessante muligheder i den visualle kommunikation, Bitstrips byder på. Men det kræver humor og kløgt, understreger hun.

- Kan du lave en Bitstrip, der er sjov, finurlig og har lidt kant, vil det være en oplagt måde at visualisere en situation, hvor man selv indgår, siger Trine Nebel.

Hvad synes du om Bitstrips? Er det genialt eller til grin? Og har du tænkt dig at bruge det?