Nye iPhones dumper stort i test

Har du købt en ny iPhone (5S eller 5C) og har du svært ved at få god forbindelse, der hvor du bor, så er der desværre en helt naturlig forklaring på det problem. Din mobil er simpelthen ikke god nok – slet ikke i forhold til smartphones fra Sony.

Bestilt af Erhvervsstyrelsen har Aalborg Universitet under ledelse af Gert Frølund, professor i antenneteknik, lavet en større undersøgelse af markedets mobiler og deres antenneforhold, hvor de nye iPhone 5S/5C klarer sig så dårligt, at de skraber mod bunden.

Nokia er i bunden

Dog har Nokia i år sneget sig længere ned med deres Lumia 925, der kom ud i sommer. Også Samsung (S4 Mini, S4 med 4G) og en enkel HTC Desire X er også at finde i bunden i bunden af 22 udvalgte smartphones. Til sammenligning klarer Sony Xperia Z og Xperia Go sig forrygende i testen.

Teleanalytiker Torben Rune mener, at antennesignalet er et utrolig vigtigt parameter for hvornår en smartphone kan kaldes rigtig smart.

- Antennen er jo vigtig for hele grundfunktionen på en mobiltelefon. Jo bedre antenne du har, jo bedre dækning får du. Og dækning er ikke bare vigtig om opkaldet går igennem, men er i høj udslagsgivende på mange grundlæggende funktioner på en mobil, fortæller Torben Rune til Beep.

Derfor er Apple i bunden

Han er ikke overrasket over, at Apple endnu en gang er at finde i bunden af skalaen.

- Jeg tror, at Apple har mere travlt med at tænke på det ydre design af deres telefoner end det indre. Det er lidt kynisk sagt, for selvfølgelig er designet inde i mobilen også vigtig for Apple, men der er forskel på først at designe det ydre for så efterfølgende at bede ingeniører om at sætte indmaden sammen, siger han.

Torben Rune fortæller at antennens absolut værste fjende er metal. Et faktum der ikke just hjælper iPhone 5S, men som ikke burde være et problem for plastikmodellen iPhone 5C, der dog kun klarer sig marginalt bedre med en enkel højere placering på listen.

- Antennens kvalitet afhænger meget af hvordan en telefon er bygget op, og her har Apple et grundlæggende design inde i deres iPhones, siger han, og giver nogle enkle råd til de hårdt ramte iPhone-ejere.

Det kan du gøre for bedre signal

  • Hvis du kan, så læg den fra dig og brug et headset
  • Hold den fra andre elektroniske enheder
  • Tag den ud af covers

Alle råd som han dog også påpeger gør det ”møg-upraktisk”, og noget mere besværligt at have en smartphone.

Vinderen med de bedste antenner er en Doro Phone Easy 605, der må siges, at henvende sig til et andet publikum.

Her er listen

  1. Doro Phone Easy 605
  2. Sony Xperia Z
  3. Sony Xperia Go
  4. Samsung Galaxy III Mini
  5. LG A250
  6. Nokia Asha 300
  7. Nokia Lumia 620
  8. HTC One
  9. Huawei Y300
  10. HTC One Mini
  11. LG Optimus
  12. Huawei Ascend P2
  13. Nokia Lumia 920
  14. Samsung Galaxy Note II (4G)
  15. Samsung Galaxy Note II (3G)
  16. Samsung Galaxy S4 (4G)
  17. HTC Desire X
  18. Samsung Galaxy S4 Mini
  19. Nokia Lumia 820
  20. iPhone 5C
  21. iPhone 5S
  22. Nokia Lumia 925

Du kan læse hele testen af antennerne og se listen af de medvirkende mobiler her.