Nyt kæmpe hack: På tide at flygte fra Internet Explorer

Microsofts webbrowser har over flere omgange være ramt af flere store sikkerhedshul, og nu er de blevet ramt igen.

Det er stadig en af de mest brugte browsere rundt omkring i verden, hvor 55 procent af alle PC-brugere benytter sig af en af versionerne.

Så det er en alvorlig affære, når Microsoft nu melder ud, at de endnu en gang har fundet et hul i deres browser. Hullet skulle gælde alle nuværende versioner helt tilbage til Internet Explorer 6 og op til 10 og 11.

Microsoft arbejder på højtryk for at få lukket hullet, og flere eksperter er da også enige om, at man straks skal sørge for at opdatere sine enheder.

I første omgang skulle hullet være udnyttet i angreb mod større virksomheder og statslige institutioner i den amerikanske finans- og forsvarssektor, oplyser Reuters.

Tikkende bombe under XP-brugerne

Men sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS gør dog opmærksom på, at man som privatbruger skal være mere end opmærksom. For problemet er det nu oversete styresystem Windows XP, som Microsoft fra begyndelsen af april har stoppet med at understøtte og opdatere.

- Denne gang kan XP-brugere ikke forvente, at deres styresystem bliver opdateret, så hullet bliver lukket i browseren. Så når Microsoft melder ud, hvordan sårbarheden er opstået og hvordan den er stykket sammen, vil andre kriminelle hackere kunne tage sårbarheden til sig og så udnytte den mod de brugere, der ikke kan beskytte sig, siger Peter Kruse.

- Denne sårbarhed er en ren tikkende bombe under XP, og det er ikke længere sikkerhedsmæssigt forsvarligt at klynge sig fast til Windows XP, slår han fast og hentyder til de mange brugere, der enten af den ene eller anden grund fortsat holder fast i XP som daglig styresystem på trods af, at Microsoft ikke længere understøtter det.

Opdatér system og udskift browser

- Mit råd er, at man som bruger skal opdatere til et helt nyt styresystem. Men hvis man alligevel holder fast i XP, så drop i det mindste Internet Explorer, siger Peter Kruse men tilføjer så,

- Det ville nok være en god idé generelt at finde en alternativ browser. Som udgangspunkt vil brugerne i Internet Explorer være noget udsatte det næste stykke tid, inden hullet bliver lukket, fortæller han.

At Microsofts meget udsatte webbrowser konstant ender i disse situationer er ikke en tilfældighed, forklarer Peter Kruse. Årsagen er, at mange af de store virksomheder, statslige institutioner og økonomiske instanser har holdt fast i Explorer som foretrukken browser.

- Der sidder mange hackere og bagmænd, der har en økonomisk interesse i at finde huller. Så de sidder meget aktivt og leder efter hullerne i netop Explorer, da det er systemet de mest interessante ofre sidder i. Det er ikke nødvendigvis fordi Internet Explorer er langt mere usikkert end de andre derude. Eksempelvis er dette nye hack utrolig avanceret, så det er ikke noget, der bare lige er gjort, fortæller han til Beep.

Microsoft har lovet at melde ud, hvordan hullet kan lukkes og hvad der har været ramt, så vi opdaterer sagen, når det sker.