Nøgen-hack: Har Apple et sikkerhedsproblem?

Hollywood er ramt af hvad der meget vel kunne ses som branchens største hackingskandale, hvor hundrede kendte kvinder har oplevet, at deres private nøgenbilleder er blevet lækket på nettet.

Listen over de prominente navne tæller kvinder som blandt andet Oscar-vinderen Jennifer Lawrence (Hunger Games etc), skuespilleren Kirsten Dunst og modellen Kate Upton. Alle billederne blev lækket på billedsiden 4Chan, der efterfølgende gik ned for en periode.

Det er noget usikkert om hvordan hackerne kunne få fat på de private billeder. Men 4Chan-brugere oplyste, at billederne var nuppet fra de kendtes iCloud-konti. Noget der på ingen måde er blevet bekræftet af Apple eller andre analytikere.

Websiden The Next Web mener dog, at det er lykkedes for hackerne, at komme igennem via Find My Phone. Ved at bombardere kontoen med et hav af passwords via en hack-tjeneste, har de til sidst fået hul. Hullet skulle dog være lukket nu. Men det forstærker blot folks mistanke til Apple.

HĂĄrdt tillidsbrud

Apple nægter selv at kommentere på sagen. Men viser hacket sig, at være sket gennem backup-tjenesten iCloud og Find My Phone, har Apple et kæmpe problem. Tjenesten har opdraget Apple-brugerne til netop at gemme alle sine billeder og dokumenter i skyen. Når den er slået til på iPhone og iPad, kan man reelt miste sin mobil, og genskabe det hele på en ny enhed.

Men det er et problem, hvis det pludselig også er et sted, hvor andre kan komme ind. Rent tillidsmæssigt vil det være et hårdt hug i maven for selskabet, der netop profilerer sig med at være mere sikker end lignende tjenester som OneDrive og Dropbox.

Og hele hackingskandalen kunne ikke komme på et værre tidspunkt for Apple, der står foran en af selskabets største lanceringer. Det sker på tirsdag. Her vil Tim Cook præsentere den næste iPhone, der efter sigende nu vil blive nøglen til dit hjem via HomeKit.

DĂĄrligt tidspunkt for Apple

En skræmmende tanke. Hvis en hacker, efter eget udsagn, kan få adgang til nogle nøgenbilleder, så forestil dig, hvad en hacker ville kunne gøre med en iCloud, der nu pludselig har adgang til hele dit hjem. Det er alt lige fra dørlåsen, lyset, varmen og meget mere.

Indtil videre ved vi ikke meget præcist om denne sag, andet end hvad nogle brugere påstår på et forum på nettet. Men The Independent skriver, at hovedparten af de lækkede billeder skulle stamme fra Apples enheder. Det viser metadata på billederne. Og Jennifer Lawrence har selv tidligere givet udtryk for i et interview, at hun bruger iCloud.

Men det er ikke nok til at fastslå, at Apple har en sårbarhed i deres tjeneste, men skrækscenariet er skræmmende nok i sig selv. Jeg krydser bare fingre på, at de kendte kvinders kodeord var lige så dumt, som de fleste af os andre, og det var den nemme vej til ”hacket”.

SĂĄdan sikrer du dig

Men for at du kan være på den sikre side, er der et par grundregler du kan følge, og som gør din iCloud lidt mere sikker.

* Hav et unikt kodeord, der ikke rimer pĂĄ DitNavnOgDinAlder

* Brug ToTrinsBekræftelse, som vi har guidet til her

* Sæt kode på mobiler og computere

* Opdatér dine systemer og apps til det seneste nye