Pas på: Kinesiske hackere snyder dig på nettet

Foto: Scanpix

Risikoen for at blive snydt af kinesiske svindlere, som lokker med gode tilbud på nettet, er blevet væsentlig større.

Bagmændene har nemlig taget nye – og grovere – metoder i brug. De hacker virksomheders websider for at få en topplacering i Googles søgeresultater. På den måde lokker de forbrugerne ind i falske online-butikker, når de søger på populære produkter som eksempelvis løbeskoene ’Free Run’ fra Nike.

Det er webbureauet Webdanmark.com, som i sidste uge opdagede problemet, i forbindelse med udarbejdelsen af en markedsanalyse for en kunde. Bureauet fandt ud af, at en række ukendte danske webshops lå helt i top på Google – men bag dem gemmer sig kinesiske virksomheder.

Har slået til mod mindst 100 danske websider

- Det er en ny og ret foruroligende tendens. Ved at hacke og snylte på andre hjemmesiders troværdighed hjælper de kinesiske svindlere deres egne sider frem i søgemaskinerne. Dermed får de skabt nogle superstærke hjemmesider og opnår stor magt, siger Kent Riddersholm, der er konsulent hos Webdanmark.com, til Jyllands-Posten.

Han anslår, at mindst 100 danske websider, hvis sikkerhed ikke har været i top, er blevet hacket af bagmændene. Det er blandt andet gået ud over Danbolig Bornholm og Frederikshavs Handelsskoles webside.

Forbrugerne bør tjekke websidernes tekst

Fupnummeret kan få store konsekvenser for forbrugerne, som i værste fald kan få bestjålet penge og blive franarret deres kreditkortoplysninger med henblik på misbrug.

Inden du bliver lokket af et godt tilbud på nettet, bør du derfor tjekke websidens tekst, for ofte bærer fupbutikkerne nemlig tydeligt præg af ringe oversættelser - eksempelvis fra tjenesten Google Translate. Desuden kan du med fordel se efter e-mærket samt tjekke webshoppens vurdering på Trustpilot.

Ifølge Jyllands-Posten håber Forbrugerrådet på, at de hackede websider bliver bedre sikret, og at Google nu vil arbejde på at løse problemet. Det forsikrer informationschefen i Google Danmark, at de gør.

- Vi opfordrer alle til at melde mistænkelige sider til os, og så snart Google opdager noget er mistænkeligt, bliver det undersøgt. Google tager snyd meget alvorligt og lavede i fjor over 500 ændringer i vores søgemaskine, siger Christine Sørensen.