Her er sommerens typiske smartphone-skader

Dette syn er langt fra ualmindeligt hos smartphone-reparatĂžrerne iRep.DK og Humac. Foto: Scanpix

Er du kommet til at hoppe i bÞlgen blÄ med din smartphone i lommen?

I sÄ fald kan du trÞste dig med, at du langt fra er den eneste.

Smartphone-reparatÞrerne ser rigtig mange skader hen over sommeren, og iRep.DK, som reparerer smartphones og tablets, oplever en stigning pÄ 30 procent i antallet af reparationer i juni, juli og august sammenlignet med Ärets Þvrige mÄneder.

Det er isÊr hav-, pool og toiletvand, der er synderen, nÄr mobiltelefoner gÄr i stykker under sommerens udskejelser, fortÊller administrerende direktÞr Kenneth Goldy.

- PÄ grund af sommervarmen sÞger rigtig mange mod badevandet, og vi ser derfor mange skader, hvor folk gÄr i vandet med telefonen i lommen. Det sker sÄ ofte, at jeg faktisk vil kalde det en klassiker. Man har det sjovt med vennerne, det gÄr hedt for sig, og sÄ ender man i vandet uden at skÊnke telefonen en tanke, siger han til tv2.dk.

Tabt i toilettet

iRep.DK, der hver dag reparerer cirka 150 enheder pÄ landsplan, samarbejder med en rÊkke forsikringsselskaber i Danmark og fÄr derfor ofte tilsendt hÊndelsesforlÞbet i forbindelse med en smartphone-skade.

- Jeg bliver rigtig overrasket, hver gang jeg ser, at nogen har tabt telefonen i toilettet. Jeg kan godt se det for mig, men jeg bliver stadig overrasket over, hvordan det kan lade sig gĂžre, siger Kenneth Goldy.

Hos forhandleren Humac, der har egne servicevÊrksteder til reparation af iPhones, bekrÊfter man tendensen. Her er vandskader ej heller et ualmindeligt syn i sommermÄnederne.

- Om sommeren kommer telefonen, som er blevet vores arbejdsredskab og personlige ven, ud i miljÞer, den normalt ikke er i. Den kommer med til stranden og andre steder i naturen, og det er her de typiske skader opstÄr. Flere af de telefoner, vi fÄr ind, er blevet tabt ud af shortsene pÄ badebroen, eller ogsÄ er de blevet udsat for sand eller stÞv, siger Michael Bech, der er direktÞr i Humac, til tv2.dk, og tilfÞjer:

- Vi ser ogsÄ dagligt telefoner, som er blevet kÞrt over af bilen eller er blevet tabt under en cykeltur.

Modsat hvad de fleste mÄske tror, behÞver man ikke vÊre bekymret for sin smartphones ve og vel, hvis den har ligget i solen og er blevet varm, understreger han.

- Varmeskader er ikke noget, vi ser sÊrlig ofte. Telefonerne i dag kan tÄle et sted mellem 50 og 60 grader, uden der sker noget. De kan omvendt ogsÄ tÄle ekstremt meget kulde om vinteren, men kulden kan sÄ til gengÊld gÞre batterierne svagere, siger Michael Bech.

Tabsskader stÄr ogsÄ hÞjt pÄ iRep.DKs liste over typiske smartphone-relaterede uheld. Den type skader udgÞr stÞrstedelen af alle firmaets forsikringsskader.

- En af de helt store syndere er skader, der er forÄrsaget af medlemmer af familien. Det hÊnder meget ofte, at forÊldre giver bÞrnene lov til at lege med deres smartphone eller tablet, hvorved den sÄ bliver tabt eller fÄr vand, siger Kenneth Goldy.

iRep.DK: En vÄd smartphone kan reddes

62 procent af danskerne har ikke tÊnkt sig at fÄ deres defekte telefon repareret, hvis de selv bÊrer skylden for skaden, viser en ny undersÞgelseom kÞb og reparation af mobiltelefoner, som Megafon har lavet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Men det bÞr de mÄske gÞre, for i langt de fleste tilfÊlde, er der stadig hÄb for en telefon, der har vÊret under vand, vurderer Kenneth Goldy fra iRep.DK.

- Vi har stor succes med at reparere vandskadede enheder. Chancen for, at telefonen kommer op at kĂžre igen er meget stor. Jeg kan selvfĂžlgelig ikke stille garanti for, at vi kan lĂžse alle sager, men der er stor sandsynlighed for, at vi kan reparere. Og det koster noget mindre end at kĂžbe en ny telefon, siger han.

Humac: Vand er en drĂŠber

Hos Humac er man langt mindre optimistisk, nÄr det gÊlder vandskadede iPhones.

Michael Bech vurderer, at det kun er en ud af 1.000 telefoner med en sĂ„dan skade, der kan reddes. Er uheldet ude pĂ„ stranden, er derfor ifĂžlge ham ikke meget andet at gĂžre end at ”hĂ„be pĂ„ det bedste”.

- NÄr en smartphone fÄr vand, gÄr det rigtig galt. Vand er en drÊber: Det er nÊsten umuligt at redde en telefon, der har vÊret under vand. IsÊr hvis der er tale om saltvand, fordi det gÞr, at telefonen ruster indvendigt og pÄ sigt begynder at opfÞre sig underligt, forklarer han.

- Bare en smule vand kan ÞdelÊgge den, da den er lavet af meget fin elektronik. Man kan ikke gÞre andet end at fÄ udskiftet delene eller fÄ ombyttet telefonen til en ny.

Herunder kan du se reparatÞrernes bedste rÄd i forbindelse med tre typiske skader.

VÆSKESKADER

* Sluk telefonen med det samme, og lad vĂŠre med at tĂŠnde og bruge den. Du risikerer, at den kortslutter, og hvis det sker, er reparationen dyr - hvis overhovedet mulig

* LĂŠg telefonen til tĂžrre - dog ikke direkte i solen

* OpsĂžg en professionel reparatĂžr inden for en dag eller to - gerne samme dag, som skaden er sket. ReparatĂžren har det nĂždvendige vĂŠrktĂžj og ekspertisen til at skille telefonen ad og rense den

* Undlad at putte telefonen i fryseren eller i en pose ris, selvom du mÄske bliver rÄdet til netop det pÄ nettet. Hvis du putter den i ris, er der risiko for, der kommer smÄ riskorn ind i telefonen

* Selvom telefonen fungerer igen, nÄr den er blevet tÞr, kan det vÊre en kort fornÞjelse, hvis den ikke ogsÄ er blevet renset. NÄr vÊsken fordamper, bliver der dannet ir pÄ komponenterne, som i lÞbet af fÄ uger kan forÄrsage kortslutning af telefonen

STØVSKADER

* Hvis du puster eller blĂŠser sandet grundigt ud af samtlige huller og knapper, er der en god chance for, at din telefon bliver fuldt funktionel igen

TABSSKADER

* Du kan selv forebygge, at en lille skade bliver stor: FÄr du en lille revne i glasset, bÞr du anskaffe dig beskyttelse, sÄ du undgÄr at skaden udvikler sig, og hele skÊrmen krakelerer. Det kan vÊre et cover, som beskytter rammen, eller en form for skÊrmbeskyttelse

* Anskaf dig tilbehÞr, nÄr du kÞber ny smartphone, hvis du vil forebygge glasskader, der uden sammenligning er den mest udbredte skade. Det allerbedste er et cover, der sidder rundt om rammen. Mens glasset pÄ en smartphone er hÊrdet og robust, er rammen omkring derimod skrÞbelig. NÄr du taber telefonen, lander den ofte pÄ kanterne, og rammen skubber pÄ glasset. Sker der flere gange, betyder trykket fra siderne, at glasset til sidst flÊkker