Rikke advarer andre: Billig mobiloplader eksploderede

Foto: Polfoto/privat

- Jeg er fuldstændig færdig med at købe kopiopladere - og kan kun anbefale andre det samme.

Sådan lyder det fra iPhone-ejeren Rikke Schultz Sørensen fra Aarhus, der har købt flere uoriginale opladere til sig selv og sin familie på nettet, som viste sig at være det rene makværk.

- Der var altid en evig kamp om opladerne hjemme hos os: Så lå der lige en i tasken, så havde min teenagedatter glemt en hos en veninde, eller også lå der en ude ved hesten. Og jeg gad altså ikke give 200 kroner for en original Apple-lader, som alligevel ville blive smidt væk, siger hun til tv2.dk.

Hun købte i alt syv opladere importeret fra Asien i forskellige farver til omkring 50 kroner stykket, så der var en ekstra oplader til både hende, hendes datter og hendes mand.

- Min mand tog en af dem med på et hotel i Tyskland, og en nat vågnede han ved, at det gav et kæmpe skrald. Han flåede telefonen ud af stikket, son var helt sort og svedent at se på og lugede grimt, siger hun.

- ’Du køber simpelthen ikke mere af det skrammel’ sagde han til mig. Han var virkelig bange og var bekymret for, om der overhovedet var brandalarmer på hotellet. Han kunne have brændt et helt hotel ned på grund af en lader.

"Det er skræmmende"

Rikke Schultz Sørensen selv var dog ikke så bekymret - og tænkte, at det nok bare var en tilfældighed. Det var først, da hun og datteren opdagede, at også fire andre opladere havde skiftet farve, var svedne og lugtede brændt, at hun reagerede.

- Det gummi, der sidder pĂĄ ydersiden, drejede rundt og var skrumpet ind, sĂĄ det ikke kunne nĂĄ hele vejen rundt i enderne nede ved selve stikket, siger hun.

- Det er skræmmende. Jeg er en voksen kvinde, som har råd til en dyr lader, men der er rigtig mange unge, som sikkert bliver fristet af de billige - og farlige - ladere, som kan fås i mange fine farver.

Ladere eksploderer, bliver sorte, lugter og brænder varme

Selvom Sikkerhedsstyrelsen advarer forbrugerne mod at købe uautoriserede opladere til deres elektroniske produkter på grund af potentiel brandfare, er der alligevel mange danskere, der går på kompromis med kvaliteten for at spare lidt penge, vurderer styrelsen.

Tv2.dk har torsdag modtaget en række henvendelser fra læsere, der har oplevet problemer med kopiopladerne, som bliver ekstremt varme, eller ligefrem brænder sammen.

- Jeg har for et par dage siden oplevet, at min lader eksploderede - altså selve stikdåsen. Der lød et knald, og strømmen slog heldigvis fra. Jeg er færdig med at købe billige ladere, skriver Sofie Saunte Mortensen i en mail til tv2.dk sammen med billedet herunder.

F

Laila Saaugaard Hejlskov har haft en lignende oplevelse.

- Jeg har købt på eBay.com, og lader og ledning var helt sort. Og det lugtede fælt, skriver hun på TV 2 NYHEDERNEs Facebook-side.

- De brænder sindssygt varme, så da jeg ville tage den ud, brændte jeg mig, fortæller Yardena Theresa Mortensen Jensen.

LÆS OGSÅ: Pas på: Du må ikke lade mobilen op om natten

For Rikke Schultz Sørensens vedkommende er det nu også helt slut med billige kopiopladere. Alle de uoriginale opladere, hun havde købt for en slik, er nu blevet ”kylet ud”, og oplevelsen har sat tankerne i gang.

- Vi oplader vores telefoner om natten og har dem liggende på sengebordet lige ved siden af vores hoveder. Jeg er kommet til at tænke over, at det måske ikke er en god ide. Heller ikke med originale opladere, for de kan også blive meget varme.