Robothånd fik dansker til at føle igen

Tilbage i 2004 mistede Dennis Aabo Sørensen sin venstre hånd i en grum fyrværkeriulykke og har siden da måtte leve med en protese til at hjælpe ham med de daglige opgaver. Og i 10 år har han ikke følt med venstre hånd – indtil for nylig.

For Dennis Aabo Sørensen blev udvalgt til et klinisk forsøg på et universitetshospital i Rom, hvor han skulle afprøve en ny form for protese, der netop ville kunne give følingen tilbage.

Ved hjælp at indopere små elektroder i hans arm og forbinde dem med nerverne, kunne han bruge en robothånd til pludselig at føle igen i venstre hånd.

- Det var en stor oplevelse. Det er helt fantastisk at kunne føle noget, du ikke har kunnet føle i så mange år. Det var meget tæt på at være den samme fornemmelse, som jeg har i min normale hånd, udtaler Dennis Aabo Sørensen til Reuters.

Robothånden LifeHand 2 er endnu under udarbejdelse og er ikke så præcis til at føle som en almindelig hånd. Men Dennis Sørensen kunne alligevel mærke forskel på en baseball og en appelsin selv med bind for øjne.

Selve protesen fungerer ud fra samme princip som det amerikanske og britiske militær har brugt i nogle år, når de giver hjemvendte soldater erstatninger for deres amputerede lemmer. Her er proteserne forbundet med centralnervesystemet og med hjernen, så protesen derved potentielt kan styres som et almindeligt led.

Danske Dennis Sørensen blev udvalgt ud af 30-40 personer efter han havde taget kontakt til en professor på Aalborg Universitet, der havde skrevet om emnet. Forsøget var en to ugers-periode i Rom i Italien, hvor man hver dag lavede nye forsøg med hånden.

LifeHand 2 er dog langt fra klar til produktion endnu, da forskerholdet bag mener, at der vil gå mindst 5-15 år før sådan en robothånd vil komme flere amputerede til gode.