Så vilde var smartphones engang

Nokias N93 er helt klart et af de mere usædvanlige bud på en smartphone. Billede: allaboutsymbian.com

Med den næste iPhone lige om hjørnet har Beep kigget tilbage på over et årti med mere eller mindre gode bud på hvad en smartphone er, og hvad sådan en skal kunne.

HTC Wallaby / Qtek 1100 fra 2002

HTC er en af nutidens mest populære mobilproducenter, med den succesrige HTC One som en af de førende på markedet i dag. Firmaet har dog været med stort set fra start af, når det kom til at producere smartphones.

I 2002 udgav de deres HTC Wallaby, der blev markedsført under andre navne på forskellige markeder. Den var firmaets første smartphone og dermed også en af de allerførste smartphones, punktum. Den havde en internetbrowser og 32 mb RAM, og hvis du lod telefonens batteri dø, ville du miste al data på den.

Skærmen var på 3,5 tommer, hvilket svarer til skærmstørrelsen på en iPhone 4 og 4s.

Nokia Communicator 9500 fra 2004

Denne smarte telefon havde et fuldblods qwerty-tastatur skjult under sin overflade med et almindeligt telefontastatur. Telefonen havde en billede- og videoprocessor fra Texas Instruments, der nok bedst er kendt for deres lommeregnere.

Nokia 9500 var en af de sjældne telefoner der kunne sende og modtage fax. Resten af softwaren egnede sig også rigtig godt til den tech-orienterede businessmand, med indbygget software som et dokument-, spreadsheet- og præsentationsprogram, der var kompatible med den daværende version af Microsoft Office-suiten. Den havde også en mp3-afspiller.

Nokia N93 fra 2006

En af de mest eksperimenterende smartphones er helt sikkert Nokias N93 fra 2006. Telefonen kombinerede et klap-design med et 3.2 megapixel kamera med Carl Zeiss objektiv og 3x optisk zoom.

Mobilen kunne optage video tæt på dvd-kvalitet, og at brænde til DVD var supernemt med det medfølgende Adobe Premier Elements 2.0.

Mobilens frankenstein-design endte med at blive dens fald, da telefonen ikke nød særlig stor succes rent kommercielt.

iPhone fra 2007

Billede: thenextmag.com Har man sagt smartphone må man automatisk også sige iPhone.  I 2007 udkom Apples første iPhone, der kombinerede et brugervenligt styresystem med et flot design og næsten øjeblikkeligt blev et statussymbol. Folk lå i kø inden telefonens release i USA d. 29. juni, og butikkerne meldte om udsolgt allerede en time efter udgivelsen.

Telefonen kom i tre versioner med henholdsvis fire, otte og 16 GB hukommelse. Den understøttede GPRS og EDGE til data overførsel.

HTC Dream fra 2008

Billede: bidorbuy.co.za Google opkøbte Android i 2005, og siden da er styresystemet blevet en af de helt store spillere i kampen om de mobile kunder. HTC Dream var den første telefon, der brugte Android som styresystem. Den blev udgivet 22. oktober 2008.

Den første udgave af Android havde ikke et virtuelt tastatur, så selvom telefonen havde en touchskærm, skulle man alligevel bruge det skjulte qwerty-tastatur, når man skulle indtaste en eller anden form for tekst.