Sådan afslører du de troværdige svindelmails

Hvert år på dette tidspunkt oplever flere danskere i stigende grad, at få mails der udnytter vores lyst og behov for at tjekke Skats årsopgørelse.

Og selv om årsopgørelsen allerede blev gjort op flere uger siden, florerer der stadig mails, som lukrerer på Skats gode navn og rygte. Men forskellen er denne gang, at de mange snydemails er usandsynligt troværdige at se på.

Det er slut med de klassiske stavefejl og underlige designvalg, som mange af disse svindelmails har været fyldt af. Nu rammer de i langt højere grad plet, der derved er med til at snyde langt flere danskere.

Ligner ægte afsendere

Vi skrev i slutningen af februar, hvordan svindelmails efterlignede mails fra Apple i så stor grad, at mange hoppede på den. Men nu er det aktuelt med årsopgørelser fra Skat, og så er det her, bagmændene fokuserer.

De omtalte mails har en afsender som SKAT og adressen skjules bag et næsten troværdiglydende email-adresse, TastSelv@tastselvperson.skat.dk.

Emneordet hedder 'Se din årsopgørelse for 2012 på TastSelv (jour.nr. c0r0c8d3)' og leder én ind til en falsk Skat webside, hvor man skal skrive sine personlige oplysninger.

Kopierer mails fra Skat

Problemet er, at bagmændene på et tidspunkt har fået fat i én af de rigtige mails fra Skat og har nu kopieret den næsten 1:1. Så faktisk står der også i bunden på de falske mails, at man skal passe på disse svindelmails.

- Det betyder, at modtageren har langt sværere ved at gennemskue hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, fortæller Shehzad Ahmad, leder af sikkerhedsselskabet DK-CERT og næstformand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Faktisk har vi fået en henvendelse fra en borger, der havde fået en ægte Skat-mail i sit spamfilter, så vi er kommet helt derud, hvor selv teknikken har svært ved at finde ud af hvad der er ægte og hvad der ikke er ægte, fortæller han.

Sådan afslører du mailen

Der er nogle enkle måder hurtigt at se, om det er en ægte mail du sidder med.

* Hvis ikke der står et navn, men mere henvender sig generelt, så er der tale om snyd.

* Hold musen over webhenvisningen i mailen. Hvis ikke der dukker en adresse op, der har noget med skat.dk i sig, så er det ligeledes en falsk henvisning.

Generelt giver Shehzad Ahmad det råd, at hvis man er i tvivl om mailens rigtighed, skal man kontakte afsenderen og høre sig ad. Og ellers holde sig fra at trykke på links i selve mailen, men i stedet skrive adressen i et nyt vindue i browseren.

Har du fået en af disse troværdige snydemails?