Sådan kommer Andreas ud i rummet

Forskerne oppe i den internationale rumstation får dansk besøg i 10 dage i september/oktober, hvor Andreas Mogensen skal op og forske i diverse områder, der kan spænde vidt fra observation, videnskabelige forsøg og kortlægning.

Han flyver fra Kasakhstan i rumkapslen Sojuz TMA-18M sammen med en russisk og en amerikansk astronaut, der begge som noget nyt skal blive på ISS (International Space Station) i et helt år. I kapslen kan der være plads til fire af gangen, og det sidste sæde er købt og betalt af den britiske operasanger Sarah Brightman.

Årsagen til de flyver fra Kasakhstan er at amerikanerne for et stykke tid siden pensionerede deres rumfærger, så inden de får nye rumkapsler er det stedet man kommer op i rummet fra. Selve turen op til stationen tager ikke mere end nogle timer, hvorefter de bliver modtaget af den eksisterende ISS-besætning.

Andreas Mogensen har indtil nu været igennem ESAs (European Space Agency) grundlæggende astronaut-kursus og er nu gået i gang med en mere specifik træning, der afhænger af hvilke opgaver han skal udføre i rummet.

Kan arbejde med kæmpe dansk rumprojekt

Nyheden sprang i de danske medier i dag, og de danske aktører i rumfarts-branchen har da også svært ved at få hænderne ned over nyheden.

- Det er helt fantastisk og det er noget vi har higet efter i mange år. Vi kunne have været uheldige, og set det samme ske som med svenske Christer Fuglesang, der måtte vente lang tid på at komme op, siger Per Lundahl Thomsen, der er chefkonsulent på DTU Space.

- Det her betyder, at vi får en helt fantastisk ambassadør i naturvidenskab. Vi er jo et lille land, så jo mere vi viser flaget over for vores samarbejdspartnere, desto større opgaver kan vi også få til Danmark. Han er reklame for landet og ikke mindst faget naturvidenskab, fortæller han.

Selv har Per Lundahl Thomsen brugt det meste af sin tid på at arbejde på noget der kunne blive Danmarks største rumprojekt til dato. Asim er et klimaobservations-projekt, der er særlige instrumenter til at observere kæmpe energiudladninger ude i rummet. Tilfældigvis ser det ud til nu ud til at Asim vil blive sendt op i rummet nogenlunde samtidig som Andreas Mogensen vil være deroppe.

- Hvis de to ting kunne kombineres og Andreas ville kunne arbejde med det her, ville det være helt fantastisk. Det ville være en rigtig stor ting, slår Per Lundahl Thomsen fast.