Sådan laves 5 ikoniske lydeffekter

De fleste af os tager lydeffekterne i film for givet, men der ligger et enormt arbejde bag.

Ofte når man filmer er lyden nemlig ikke præcis som man vil have den, og så skal der optages lydeffekter i post-produktion, der passer til filmens handling.

Personerne, der står for det kaldes Foley artister, og de kan sættes til at lave lydeffekter for alt, lige fra en mand der går ned af en trappe til et rumskib i en sci-fi film.

Nogle af de mest ikoniske lydeffekter har dog en ret besynderlig baggrund. Vidste du for eksempel, at…

Dørene på Enterprise er lyden af papir fra en kuvert (Star Trek)

TV-serien Star Trek følger besætningen på rumskibet USS Enterprise der udforsker universet. Selve rumskibet er enhver tech-nørds våde drøm med gadgets, der var science-fiction under seriens originale forløb, men sidenhen er blevet virkelighed.

Dørene på Enterprise har en meget karakteristisk swish-lyd, når nogen går igennem dem.

Special effects-holdet bag Star Trek brugte ofte hverdagsting til at lave lyden af det ukendte. Lyden af dørene er noget så simpelt, som et stykke papir, der bliver taget ud af en kuvert kombineret med lyden af en knirkende sko.

Velociraptor er lyden af skildpadder, der har sex (Jurassic Park)

I Jurassic Park kommer dinosaurerne til live gennem kloning, og alt går selvfølgelig galt herefter.

En af de mest frygtindgydende dinosaurer i filmene er Velociraptorerne, der jager deres bytte i flok og virker yderst intelligente.

Lyden, som de laver, er dog langt fra frygtindgydende. Gary Rydstrom, som var lydmand på filmen fortæller, at det faktisk var lyden af to skildpadder, der har sex.

Nazgul er lyden af plastikkopper, der skraber mod hinanden (Ringenes Herre)

Ringenes Herre står stadigvæk som en milepæl, når det kommer til grandiøs skala. En af seriens mindeværdige karakterer er Nazgul, der jagter Frodo, for at få fat på ringen.

Deres skrækindjagende skrig lyder som negle på en tavle, men består faktisk af to ganske almindelige plastikkopper, der bliver skraber mod hinanden.

Lyden bliver kombineret med en person, der inhalerer, men det er alligevel utroligt, at plastikkopper, som er standarden til enhver børnefødselsdag kan være med til at skabe et rædselsvækkende skrig.

Godzilla er lyden af harpiks-handsker på en bas (Godzilla)

Godzilla udsprang af et Japan, der havde oplevet atomvåben på klods hold. Et Japan, der kendte til våbnets altødelæggende egenskaber. Derfor gav det også fin mening, at et af landets allermest kendte filmmonstre skulle opstå efter at være blevet udsat for radioaktive stråler.

Akira Ifukube stod ikke alene for soundtracket til den oprindelige film ( et soundtrack, som han i øvrigt lavede uden at have set filmen), han var også med til at lave Godzillas ikoniske brøl.

For at lave brølet tog han et par ganske almindelige handsker og dækkede dem med harpiks. Herefter lod han handskerne glide ned af en opretstående bas, hvor strengene var blevet løsnet. Til sidst blev lydens tempo sat ned, og voila! Et af verdenshistoriens ikoniske monstre har fundet sin lyd.

Stormtrooper-riflen er lyden af en hammer på en antennes kabel (Star Wars)

Stort set hele den oprindelige Star Wars film er et bevis på hvor vigtig lydeffekterne i film er.

Ben Burtt fik til opgave at skabe lyde, som ingen havde hørt før. Han skabte lyden af det ikoniske lyssværd og en række andre letgenkendelige lyde, heriblandt Stormtroppernes rifler.

Riflens lyd kom fra at slå på kablerne på en antenne med en hammer. Burtt kravlede simpelthen op i toppen af en mast og slog på et af kablerne, for at få den specielle lyd.

Alle billeder er fra Scanpix