Guide: Se hvor meget apps faktisk ved om dig

Foto: Polfoto

Facebooks nye opdatering til deres smartphone-app er blevet mødt med heftig kritik. For at få den nye opdatering, skal du nemlig sige ja til, at Facebook må få adgang til dine private SMS-beskeder, din kalender og adressebog, det skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

Og det er ikke kun Facebook-appen, der vil have personlige oplysninger fra dig. Det har tidligere været fremme at en lommelygte-app, der var hentet af over 50 millioner, hentede personlige oplysninger fra sine brugere og solgte dem videre til annoncører, der kunne bruge oplysningerne til skabe mere målrettede reklamer.

Normal praksis

Og det er der mange penge i, siger Torben Rune, der er teleanalytiker til tv2.dk. Han tilføjer, at det er helt normal praksis.

-Du kan for eksempel opleve det, når du bestiller en rejse på Google. Næste dag er din Facebook fyldt med annoncer, der reklamerer for den destination, som du søgte på, siger han.

Ifølge Torben Rune udnytter de forskellige apps, at brugerne sjældent tager sig tid til at læse de vilkår igennem, som man skal acceptere, før man kan hente dem. Ved at sige ja til vilkårene, giver man i mange tilfælde de apps, man vil hente, ret til at bruge og videresælge relevante oplysninger om dig. For eksempel hvem du kender, hvad du klikker på, din civilstand, om du ejer en bil og meget mere.

-Man skal tænke sig godt om, før man accepterer de vilkår en app kræver. Og så skal man gøre op med sig selv, om det er en app, man stoler på. Hvis man ikke gør det, er den eneste mulighed at lade være med at hente appen, siger Torben Rune.

Faktisk har flere apps oplysninger om dig, som intet har med selve appen at gøre. Apps, der kan hjælpe dig med at finde vej som Rejseplanen eller Google Maps skal selvfølgelig vide, hvor du befinder dig for at hjælpe dig med at finde vej. Men der er flere eksempler på apps, der har GPS-funktionen, selv om det ikke har noget med appen at gøre.

FÃ¥ et overblik

På cluefulapp.com er der mulighed for få et overblik over, hvad de forskellige apps har af oplysninger om deres brugere både til Android og iOS. Du skal blot taste den app ind, som du ønsker at få tjekket, og så kan du se, hvad de forskellige apps har adgang til fra din telefon og hvilke af deres skjulte funktioner, der er med til at dræne dit batteri.

Blandt de værste syndere i den henseende er et uskyldige spil som Sonic Dash og Flashligt, som gør, at du kan bruge din telefon som lommelygte. De har begge 11 såkaldte ’clues,’ der indikerer, at de kan bruge dine oplysninger. De to kan blandt andet få adgang til din kaldender og se, hvor du befinder dig.

De mest populære apps er heller ikke uskyldige. Det kan blandt andet nævnes at Snapchat har 6 clues, Instagram har 7 clues og Facebook har 8 til iOS. Det populære apps, har for eksempel adgang til din adressebog.

Du kan selv finde ud af, hvad de apps, du benytter, ved om dig her.