Skib kapret med GPS-signaler

Studerende ved University of Texas i Austin afslørede i juni måned i år en alvorlig svaghed i søfartssikkerheden. Det lykkedes nemlig de studerende at narre GPS-udstyret i en yacht i 450-millionersklassen.

Ejerne af skibet, der befandt sig i Middelhavet, havde indvilliget i at deltage i de studerendes eksperiment, der kort fortalt gik ud på at sende falske GPS-signaler til skibets GPS-udstyr. Til at starte med var signalerne ganske svage, men langsomt skruede de studerende op for styrken af signalerne, så de til sidst var kraftigere end de gængse GPS-satellitters.

PÃ¥ forkert kurs

Det betød, at de studerende i realiteten kunne overtage skibets GPS-styring, uden at skibets alarmer blev aktiveret, og derved kunne de afstikke en ny kurs for yachten. Metoden får besætningen til at tro, at det driver en smule i den forkerte retning og korrigerer derefter. Men den nye, korrigerede kurs er den, som kaprerne har valgt for skibet.

Hvis denne fejl i sikkerheden ikke bliver håndteret, kan det have stor betydning for sikkerheden, ikke bare til søs, men også i luften, da metoden, der kaldes spoofing, potentielt også kan bruges mod flytrafik.

De ingeniør-studerende ved University of Texas har lavet denne video, der forklarer, hvad der sker, når de overtager kontrollen over et skib:

Kilde: Houston Chronicle