Svindelnummer rykker fra Facebook til mailboksen

- Undskyld, jeg forstyrrer dig, men jeg er i en forfærdelig situation lige nu, og jeg vil få brug for din akut hjælp.

Sådan lyder indledningen på en tekst, som de seneste dage er havnet i flere danskeres mailboks.

- Jeg malplacerede min taske med alle mine vitale poster, telefon og penge, lyder det videre i mailen, der er udsendt fra en ven eller et familiemedlems email-adresse.

Mailen, der beder modtageren om at overføre penge via Western Union eller MoneyGram for at hjælpe ’vennen’, der er strandet i udlandet, er dog en del af et udspekuleret bedrageriforsøg, og du bør fluks slette den, hvis den lander i din indbakke.

Svindlerne hacker Gmail-konti

Svindlerne hacker sig således ind på danskeres Gmail-konti og sender nødråbet ud til et stort antal personer fra kontoens adresseliste. Politiet opfordrer folk til at være ekstra opmærksomme og bruge deres sunde fornuft, så de ikke ryger i fælden.

- Det gode råd er, at man tænker sig godt om, inden man udleverer sit mobilnummer eller andre private oplysninger, hvad enten det er på Facebook eller på mail. Det er svært at vide, om den, man bliver kontaktet af, nu også er den, som personen udgiver sig for at være, siger Thomas Kristensen, der er kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet, til tv2.dk.

- Ikke alt er, hvad det giver sig ud for at være, og derfor skal den røde lampe lyse, hvis folk anmoder om, at man sender sit telefonnummer eller andet.

Rigspolitiet oplyser, at man ikke har et samlet overblik over anmeldelser omhandlende det beskrevne svindelnummer, fordi anmeldelserne ligger ude i de enkelte politikredse.

Din 'familie' snyder dig på Facebook

Politiet sendte tirsdag en advarsel ud via myndighedens officielle Facebook-side. Her gjorde man folk opmærksomme på et lignende svindelnummer på Facebook, som lige nu florerer blandt svenske brugere af det sociale medie.

- De forurettede tror, de kontaktes af et familiemedlem, der har mistet sin mobiltelefon, og sender derfor deres telefonnummer. De modtager kort efter en kode via sms, som gerningsmanden beder om at få sendt retur. Men returneringen af koden medfører, at der på forurettedes telefon hæves et mindre beløb, eksempelvis 150 kroner, står der blandt andet i opslaget.

Hvordan du sikrer dig mod Facebook-svindelnummeret, kan du se her.

- Der findes flere varianter af den her type svindel, og det er klart, at når folk bliver kontaktet af en ’slægtning’, der står et sted i verden og spørger, om man kan være behjælpelig med at overføre penge til det mest nødvendige, så har man sænket paraderne og er ikke så mistænksom, siger Thomas Kristensen og understreger, at denne type kriminalitet er svær at sætte en stopper for.

- I langt de fleste tilfælde er der tale om organiseret svindel uden for landets grænser, og derfor har vi et europæisk samarbejde om de her ting. Men bagmændene sidder måske i et land, mens serveren står i et andet, og pengene går ind på en bankkonto i et tredje og så videre. Så det er meget omfattende at finde ud af, hvem der sidder i den anden ende.

Politiet opfordrer generelt til, at du sørger for, at sikkerheden på din email-konto er i top, så den ikke bliver hacket. Er du i tvivl om, hvordan du gør dit Google-login sikkert, kan du få hjælp i denne guide.

Er du blevet kontaktet af en af svindlerne i forbindelse med det omtalte fupnummer, så hører vi her på tv2.dk-redaktionen meget gerne fra dig. Skriv en mail til journalist Louise Kielstrup på loki@tv2.dk.