Syv tips: Sådan kommer du i gang med iOS 7

Efter opstartsvanskeligheder skulle det nu være muligt at opdatere din iPhone eller iPad til Apples spritnye styresystem iOS 7 uden problemer.

Når du har kørt opdateringen, sidder du med en iPhone eller iPad i hånden, der ser noget anderledes ud end det, du er vant til. Den syvende version af iOS er nemlig den største ændring af styresystemet, siden den første iPhone blev lanceret i 2007.

Det er især på designsiden, at du vil opleve store forandringer. Både ikoner og skrifttyper har fået nyt udseende, og samtidig er designet blevet mere gennemsigtigt, eksempelvis kan du nu se gennem tastaturet, når du skriver beskeder. Generelt er designet blevet mere fladt, simpelt og nedtonet.

Men der er også kommet en lang række nye funktioner til, som er gode at kende til. Herunder får du syv tips til, hvordan du kommer i gang med at bruge iOS 7.

1. Kontrolcenter

Hvis du trækker op fra bunden af din skærm, dukker et helt nyt kontrolcenter op. Det er din nye bedste ven til hurtige funktioner og indstillinger, for her kan du blandt andet styre WiFi, Bluetooth, Flytilstand, Forstyr Ikke og lys- og lydstyrke med et enkelt tryk. Her finder du også den nye funktion AirDrop, der gør det enormt let at dele billeder og kontakter med en anden iOS-enhed, hvis den befinder sig i nærheden. Kontrolcentret er også tilgængeligt fra låseskærmen.

2. Søgning

Du er vant til at 'swipe' til højre på hjemmeskærmen for at få mulighed for at søge i din telefon eller tablet. Spotlight, som funktionen hedder, er blevet flyttet i iOS 7 og er nu placeret øverst på hjemmeskærmen. Du får den frem ved at sætte din finger midt på skærmen og trække nedad. I Indstillinger -> Generelt -> Spotlight-søgning kan du vælge, hvilke steder på enheder der skal søges i.

3. Nedlukning af apps

I iOS 7 er det blevet betydeligt lettere at lukke dine apps ned, så de ikke kører i baggrunden og bruger en masse strøm. Hvor du tidligere skulle trykke to gange på hjemknappen, holde fingeren på en app og derefter trykke på det røde minus-tegn på app-ikonet, er der nu færre knapper, der skal trykkes på i nedlukningsprocessen.

Tryk på hjemknappen to gange, hvorefter du får overblik over alle dine åbne apps. Find den, du vil lukke ned, og placer fingeren på billedet af den. Nu 'slider' du fingeren op mod toppen af skærmen, og app’en er lukket ned.

Du åbner i øvrigt multitasking-funktionen samme sted. Tryk på hjemknappen to gange, og tryk derefter på skærmbilledet af den app, du vil hoppe til.

4. Bevægelser

Når du skal bevæge dig rundt i emails og sms-beskeder, behøver du ikke længere trykke på en knap på skærmen, men kan nu i stedet nøjes med at placere fingeren i venstre side af skærmen og trække mod højre. Det betyder i praksis, at du nu kan komme fra en sms-besked til beskedoversigten og fra en email til indbakken med en enkelt bevægelse.

5. Baggrunde

Savner du lidt bevægelse i din iPhone eller iPads baggrundsbillede, er der godt nyt. iOS 7 giver dig nemlig dynamiske baggrunde, som flytter sig, alt efter hvordan du bevæger din enhed. Du finder de nye baggrunde ved at gå i Indstillinger -> Lysstyrke og baggrund -> Vælg baggrund. Vær dog opmærksom på, at de dynamiske baggrundsbilleder bruger mere batteri end traditionelle statiske billeder.

6. Beskeder

En lille – men dog ganske brugbar - funktion i iOS 7 er muligheden for at se tidspunktet for, hvornår hver enkelt sms-besked er sendt og modtaget. Det gør du ved at placere din finger på en besked og trække mod venstre, hvorefter samtlige tidspunkter kommer til syne i højre side.

7. Emails

Når du står inde i din email-indbakke, kan du nu få direkte adgang til en række funktioner. Hvis du placerer fingeren på en email og trækker til venstre, får du – foruden muligheden for at slette den – mulighed for at svare, videresende, flytte og mere. Førstnævnte gør du ved at vælge ’Papirkurv’, mens sidstnævnte funktioner gemmer sig under ’Mere’.