Tjek selv: Er din mobiloplader farlig?

Foto: Polfoto/privat

Køb kun originale opladere gennem autoriserede forhandlere.

Sådan lyder advarslen fra Sikkerhedsstyrelsen, som har ansvaret for at overvåge sikkerheden ved blandt andet elapparater.

Årsagen er, at de uoriginale - og ofte meget billige - opladere til iPhone, iPad og smartphones og tablets fra andre kendte mærker ofte er så dårligt lavet, at de er utilregnelige og kan bryde i brand. Derfor bør man kun gå efter produkter, der lever op til gældende regler om sikkerhed.

- Vi ser det heldigvis ikke særlig ofte, men der er en potentiel risiko for, at det sker. Der er en hel ny generation af elektronikbrugere, og derfor er det vigtigt at slå fast, at folk skal huske at tænke sig om, siger Dorthe G. Rasmussen, der er pressechef i Sikkerhedsstyrelsen, til tv2.dk.

Ifølge hende er det allervigtigste, at man som forbruger husker at læse den medfølgende brugsvejledning, hver gang man anskaffer sig nyt udstyr.

- Her står alle sikkerhedsadvarsler og alle ’do’s and don’t’s’, og derfor er det simpelthen så vigtigt, at man altid læser anvisningerne grundigt igennem. Der er desværre alt for mange, som ikke læser brugsvejledningen - de tænker måske, at der jo bare er et enkelt stik, som skal i stikkontakten, og så kører det, forklarer hun.

Vælger du alligevel at trodse Sikkerhedsstyrelsens anbefaling om at holde dig fra forfalskede opladere til din smartphone, tablet og laptop og andre elektroniske apparater for at spare penge, skal du kigge produktet godt efter i sømmene, råder Dorthe G. Rasmussen.

- Generelt kan man ofte se og mærke, om et produkt er af god kvalitet eller ej. Er ledningen enorm tynd, er der en risiko for, at isoleringen er dårlig, og at det er nemmere at komme ind til de strømledende dele. Det tyder på, at der er sparet på produktionen, siger hun.

- Det er også derfor, de etablerede virksomheders opladere kan være dyrere. De har regler og krav at leve op til og har for det meste styr på deres egen kontrol: Hvis der er sikkerhedsmæssige problemer med et af deres produkter, så opdager de det ofte selv.

Hun tilføjer, at også er vigtigt, at sikkerhedsadvarsler er på dansk og til at forstå.

Sikkerhedsstyrelsen laver løbende stikprøvekontroller for at sikre, at produkter lever op til tekniske standarder, at mærkningen er i orden, og at de ikke er farlige at bruge.

Styrelsen har trukket 15 af 41 farlige opladere ud af markedet. Sidder du med en uautoriseret oplader i hånden, kan du her tjekke, om den er på Sikkerhedsstyrelsens liste over farlige produkter.

- Dette er produkter, som vi med garanti har haft i hænderne og foretaget en sikkerhedsvurdering af. Jeg vil dog understrege, at vi selvfølgelig ikke ved alt, så et produkt kan godt være farligt, selvom det ikke fremgår af listen, siger Dorthe G. Rasmussen.

På listen kan du se både foto og beskrivelse af de produkter, styrelsen har tilbagekaldt, ligesom du kan læse, hvordan du skal forholde dig, hvis du ejer et af de produkter, der er klassificeret som farligt.