Toastkat, isvand og Rickrolling: Hvad er internet-memes?

Mark Zuckerberg har gjort det. Det samme har Justin Timberlake. Cristiano Ronaldo har ogsÄ gjort det. Vores egen Caroline Wozniacki har sÄgar gjort det.

Og flere andre kendte hopper formentlig med pÄ trenden, hvor man hÊlder en hel spand isvand ud over sig selv til fordel for muskelsvindsramte amerikanere og derefter nominerer tre andre til at gÞre det samme.

Internettet vrimler med sjove billeder, videoer og udfordringer, og for at gĂžre seerne lidt klogere pĂ„ de sĂ„kaldte ’memes’ gĂŠstede digital brandingchef pĂ„ TV 2 Morten SaxnĂŠs mandag morgen ’Go’ morgen Danmark’, hvor han er fast ekspert i sociale medier.

- Som udgangspunkt er det et begreb, der deles viralt inden for en kultur pĂ„ nettet. Det kan vĂŠre alt fra billeder til videoer til smĂ„ GIF’er, sĂ„ det kan vĂŠre super mange forskellige ting, forklarer han og tilfĂžjer:

- Vi ser det jo dagligt pÄ Facebook med alle de smÄ videoer, der bliver delt. Men gÄr du ned i sÄdan nogle smÄ niche-communities som Reddit eller 4chan, hvor alle nÞrderne sidder, sÄ er det kÊmpestort.

Morten SaxnĂŠs har taget en lang rĂŠkke eksempler med, og et af dem er fĂŠnomenet LOLcats, som er billeder, hvor der er lagt tekst hen over.

- Nu er det jo bare et billede af en sur kat, hvor der stĂ„r ”no”. Men nĂ„r det bliver brugt pĂ„ nettet, udtrykker det en stĂŠrkere fĂžlelse end at skrive ”nej”. SĂ„ hvis du lĂŠgger et billede pĂ„ af denne Grumpy Cat, sĂ„ mener du altsĂ„ virkeligt ”nej”, siger han.

Du kan se eksempler pÄ blandt andet Ashley Cole-memes, Harlem Shake, Rickrolling og Fire Challenge-udfordringer i klippet nederst i artiklen.

Du kan se hele mandagens udgave af ’Go’ morgen Danmark’ pĂ„ TV 2 PLAY her.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 PLAY, kan du gratis oprette dig som bruger pÄ www.tv2play.dk. FÞrste mÄned er gratis.