Trafikstyrelsen frygter årets julegave

Små fjernstyrede droner er ikke længere et særsyn. Med fire rotorerer og et kamera forneden er de blevet danskernes nye favorit-legetøj for både store og små. Og til jul vil endnu flere kunne skrive amatør drone-piloter på cv'et.

Noget som Trafikstyrelsen længe har rustet sig til. De har nedsat en arbejdsgruppe, der skal slå fast hvordan man bedst kan regulere de ubemanede små maskiner i luften. Både for at beskytte borgere mod eventuelle skader og for ikke at blive unødigt overvåget over hækken.

Allerede i dag er der en del regler forbundet med drone-flyvning. Blandt andet må man ikke flyve mere end 100 meter over terræn, man skal holde sig mere end 150 meter væk fra tæt bebyggelse og flyvningen må ikke udsætte andre for farer.

Regler der lyder umiddelbart lette at overholde, men som stadig bliver brudt af drone-piloter.

- Vi har haft nogle episoder, hvor drone-reglerne ikke blev overholdt, og det gav nogle klækkelige bøder, fortæller Trafikstyrelsens vicedirektør Jesper Rasmussen, og forklarer at bøderne ligger mellem 2-3.500 kroner.

- Fritidsbrugere bruger dronerne til at have det sjovt, og det skal der være plads til. Men man skal bare holde sig inden for reglerne. Så længe man gør det, så er det ikke noget problem, siger han, men slår så over.

- Dog er der stor sandsynlighed for, at der er tale om billige droner under juletræet hos mange danskere. Det betyder ringe teknologi i dronerne, og så kan det skabe problemer, advarer Jesper Rasmussen.

Og billige droner er mere ustabile, har dårlig forbindelse til fjernbetjeningen og i værste tilfælde kan drone-piloten miste kontrollen over dronen.

- Det er ikke farligt, så længe man flyver over marker eller steder, hvor man må gøre det. Men hvis ikke man gør det, kan det være en potentiel sikkerhedsrisiko, slår Jesper Rasmussen fast.