TV: Dansk ekspert kan printe høreapparater og kaffekopper

Hen over sommeren har ’Go’ morgen Danmark’ besøg af forskellige fagnørder.

Dagens gæst er forsker David Bue Pedersen fra DTU, som er den første i Danmark med en Ph.d. i 3D-print.

Han er ekspert i fremtidens maskine, der kan printe alt fra høreapparater over kaffekopper til kropsdele, og har blandt andet bygget en 3D-printet 3D-printer, som således kan printe andre ting i 3D.

- Jeg håber jo, at det (3D-printning, red.) kan være en moderne fremstillingsteknologi, der kan hjælpe med at holde arbejdspladser i Danmark ved, at vi allerede nu er proaktive og reagerer på, at teknologien er på vej og får den rullet ud i dansk industri – som vores høreapparat-procenter for eksempel har gjort, siger han med henvisning til, at de fleste skaller til høreapparater i Danmark i dag er lavet af en 3D-printer.

Med 3D-print, som fagnørden betegner som ”en ekstrem fleksibel fremstillingsproces”, åbner sig et hav af muligheder, og i fremtiden bliver det muligt at printe alt, hvad man kan komme i tanke om – også kropsdele.

- Man arbejder vildt og blodigt på at blive bedre til at lave reservedele til kroppen. Der, hvor man er den dag i dag, er, hvor man i simple vævsstrukturer af en vævstype som brusk eller blodårevæv kan lave reservedele til kroppen. For eksempel en ny blodårestump til at lave en bypass-operation, forklarer David Bue Pedersen og tilføjer:

- I laboratorierne arbejder man lige nu pĂĄ at tage skridtet videre og lave komplekse strukturer som for eksempel organer.

Mød fagnørden og se den 3D-printede 3D-printer printe i klippet fra ’Go’ morgen Danmark’ herunder.