TV: Sådan ser det ud når brandvæsenets nye drone er i aktion

Københavns Brandvæsen har fået et nyt, effektivt redskab i bestræbelserne på at bekæmpe brande, kemikalieudslip og andre ulykker.

En fjernstyret drone med et kamera skal hjælpe brandfolkene med at skabe et hurtigt overblik over for eksempel brande, så de kan se præcis, hvor de skal sætte ind.

Den nye drone kom for første gang i aktion i onsdag i sidste uge, da der var en større brand i et autoværksted på Yderlandsvej på Amager. Og det var en succes.(se video nederst i artiklen)

-Dronen fungerede godt. På grund af varmen fra branden var det tydeligt, at vindforholdene er anderledes, end når vi træner med dronen. Men det kom hverken som nogen overraskelse eller var en udfordring i forhold til at styre dronen, siger brandmester og dronepilot Thomas Sylvest.

Sparer penge og tid

Københavns Brandvæsen har haft en drone på prøvetid i cirka to måneder, og der vil snart komme en evaluering af projektet, hvor det skal afgøres, om man forsætter. Det er der meget, der tyder på. For der er mange fordele ved dronerne.

-Vi sparer tid og penge ved at bruge dronerne. Og samtidig bliver sikkerheden større, da de kan bevæge sig på områder, der kan være farlige for mennesker. Det kan for eksempel være ved et kemikalieudslip, siger Thomas Sylvest til tv2.dk.

Varmesøgende kameraer

Dronerne kan flyve et godt stykke op i luften og filme med blandt andet varmesøgende kameraer, der kan se hvor gasser bevæger sig hen. Billederne kan så streames af eksperter, der hurtigt kan vurdere, hvad der er mest effektivt at gøre i situationen.

- Hvis der for eksempel er en drukneulykke, kan vi med det samme sende dronen ud, danne os et overblik over hvor mange der er involveret i ulykken og beslutte, hvordan vi skal bærer os ad med at hjælpe bedst muligt, Siger Thomas Sylvest.

Han er som den eneste godkendt af trafikstyrelsen til at styre den lille fjernstyrede helikopter. Men flere er på vej. I øjeblikket er han i gang med at uddanne tre kollegaer til at styre de smarte droner.