Undgå at hackere får fat i dine private billeder

Det kan have store konsekvenser ikke at tænke sig om, før man kobler sin computer op til en router og får kontakt til internettet. Flere springer let henover manualen, når de skal kobles på nettet, skriver den norske avis Dagbladet.

Hvis man ikke gør det ordentligt, kan man nemlig risikere, at hele verden får adgang til ens private billeder, dokumenter og andre følsomme sager på ens computer.

Det er for nyligt sket i Norge, hvor flere har oplevet, at blandt andet nøgenbilleder taget fra deres private computer er blevet lagt frit tilgængeligt på diverse sider.

Einar Otto Stanvik, der er stifter af en norsk netsikkerhedstjeneste, siger til avisen, at der er 2-300 åbne routere i Norge og cirka 11.000 på verdensplan.

-    Hvem som helst kan gå ind og hente alt som er lagret på dit drev. Om det er billeder af børn, nøgenbilleder af konen eller kopier af for eksempel pas eller bankudskrifter og skattepapirer, siger han.

Kan også ske i Danmark

It-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS forklarer til tv2.dk, at problemet sagtens kan forekomme i Danmark også, og understreger at det er op til brugerne selv at holde øje med, om de er dækket godt nok ind sikkerhedsmæssigt.

-    Nogle gange glemmer firmaerne, at det er helt almindelige brugere, der benytter sig af serverne. Derfor skal man ofte gøre noget aktivt for at undgå at andre kan få adgang til din computer, siger han og giver følgende råd:

-    Sørg for at ændre det standard-password, der følger med routeren-    Læs manualen grundigt, så du ved, hvordan du sætter forbindelsen ordenligt og sikkert op-    Kig især efter sikkerhedsovervejelser, og hvad du kan gøre for at sikre sig bedst muligt

Hvis du er så uheldig at få stjålet personfølsomme oplysninger fra din computer, gælder det ifølge Peter Kruse om at handle hurtigt. Tiden er nemlig meget afgørende i forhold til at få slettet dine digitale spor på nettet.

-    Man kan godt kontakte Google og bede dem om at fjerne det, der er sluppet ud. Men det er en meget langsommelig proces, og man kan aldrig være sikker på, at der ikke er nogen, der har nået at gemme oplysningerne, inden det blev slettet, siger Peter Kruse.