Unge dropper Facebook - og vælger chat-apps

Foto: Polfoto

Chat-apps er ikke længere blot en trussel mod teleselskaberne i form af tabte sms’er, men viser sig nu også at være en trussel mod veletablerede sociale netværk som Facebook.

For mens Facebook oplever et fald i antallet af daglige brugere – især blandt unge mennesker – vil de unge i stigende grad kommunikere med deres venner via apps som WhatsApp, SnapChat og WeChat, som efterhånden har udviklet deres egne sociale netværk.

Det skriver den britiske avis The Guardian, som rapporterer, at omkring 90 procent af borgerne i Brasilien bruger chat-apps, tre fjerdedele af russerne og halvdelen af briterne. Brugerne af disse apps er typisk under 25 ĂĄr.

WhatsApp alene er installeret på mere end 95 procent af alle smartphones i Spanien og har ifølge Mobile Marketing Magazine rundet 350 millioner aktive brugere hver måned på verdensplan – det er mere end Twitter, der har lidt over 200 millioner aktive brugere. WhatsApp er dermed den største chat-app i verden vurderet ud fra brugertilslutning.

Ifølge forskningsfirmaet MobileYouth bruger 78 procent af de unge chat-apps på mobilen til at planlægge en komsammen med vennerne, fordi det er mere personligt end eksempelvis Facebook.

- I øjeblikket bruger jeg kun WhatsApp, når jeg skal kommunikere og sende billeder, siger briten Natalie West, der er i 20’erne, til The Guardian. Hun bruger Facebook mindre og mindre, fordi hun ikke vil have, at hele verden ved, hvad hun laver.

En anden årsag til, at chat-apps er så populære, er ifølge avisen det voksende fænomen ’selfies’ – det vil sige selvportrætter taget med en mobiltelefon fra en armslængde. Ved at sende disse via chat-apps i stedet for at offentliggøre dem på Facebook er der mindre sandsynlighed for, at en arbejdsgiver, en Facebook-ven, du havde glemt, du havde eller en helt tredje ser dem.

’Selfie’-fænomenet er eksempelvis kæmpestort på fotodelingstjenesten SnapChat, som automatisk sletter et billede igen, få sekunder efter at det er blevet uploadet til tjenesten, og på den måde behøver brugerne ikke bekymre sig om deres digitale fodspor.

Bruger du chat-apps – og i så fald hvorfor?