Unge får stress af at være på mobilen nonstop

Foto: Scanpix

Når mobilen bliver brugt mere eller mindre konstant blandt unge til sms-beskeder, samtaler, musik og meget mere, så kan det virke stressende.

Cirka tre ud af fire danske gymnasieelever har en smartphone, og den gør dem tilgængelige for kontakt i en grad, så det tilsyneladende går ud over deres trivsel, skriver Politiken.

En spørgeskemaundersøgelse blandt 538 gymnasieelever, som indgår i et speciale fra Syddansk Universitet, viser blandt andet at blandt dem, der bruger deres smartphone, mens de laver andre ting, føler mere end 34 procent sig stresset.

Andelen er under 15 procent blandt dem, der ikke multitasker. Og spørger man dem, der har mobilen indstillet til at bippe eller vibrere ved både opkald, sms'er, spil, Facebook-beskeder, Facebook-notifikationer og e-mail, siger over 73 procent, at de generelt har svært ved at koncentrere sig.

I den samlede gruppe svarpersoner har knap 47 procent svært ved at koncentrere sig. Cand.public. Søren Hebsgaard, som har lavet undersøgelsen, konkluderer selv, at brugen af smartphones har taget overhånd. I hvert fald for de unge mellem 15 og 19 år, han har spurgt, men sandsynligvis også for mange af os andre.

- De unge bruger især deres mobil til at holde kontakt med vennerne, og det er bare nonstop, siger Søren Hebsgaard til Politiken.

- De føler sig forpligtet til at være tilgængelige og vende tilbage meget hurtigt, når de får en besked, og det betyder, at deres hverdag bliver hakket i småstykker, tilføjer han.

72 procent af gymnasieeleverne i undersøgelsen svarer da også generelt på sms'er i samme øjeblik, de tikker ind, eller inden for fem minutter. 30 procent synes, det er 'dårlig stil', hvis de har sendt en sms og får svar senere end efter fem minutter.

/ritzau/