USA: Tillad mobilsnak på flyet

Som det ser ud nu, skal du slukke for mobilen, når et fly letter eller lander, og desuden skal alle trådløse funktioner være slukkede under hele turen. FAA, der er den amerikanske luftfartsmyndighed, vil dog tillade, at man kan bruge mobilen under hele turen, dog ikke til kommunikation, men nu bliver der åbnet for muligheden for mobilsnak under flyturen også.

Det amerikanske standardiseringsorgan of radio- og telekommunikation, FCC, der svarer til den nu nedlagte danske IT- og Telestyrelse, arbejder i øjeblikket på at gøre det muligt for flypassagerer at tale i mobiltelefon under turen, hvilket er skridtet videre end de lempelser i mobilbrugen, som de amerikanske luftfartsmyndigheder i FAA kom med i oktober.

- Moderne teknologier kan sikkert og pålideligt levere mobiltjenester i luften, og tiden er inde til, at vi får taget vores forældede og restriktive regler op til revision. Jeg glæder mig til at arbejde tæt sammen med mine kolleger, FAA og luftfartsindustrien i undersøgelsen af nye, mobile muligheder for forbrugerne, udtaler Tom Wheeler, formand for FCC.

Lang vej endnu

Der er dog stadig en del, der skal falde på plads, før flypassagerer kan tage mobilen frem og ringe på flyet. For det første skal FCC vedtage de nye regler, og hvis europæerne skal have glæde af det også, skal de europæiske myndigheder også vedtage tilsvarende regler. De europæiske myndigheder plejer dog at følge de amerikanske regler på luftfartsområdet.

Desuden skal luftfartsselskaberne også selv synes, at det er en god idé, for det vil blive frivilligt, om det skal være tilladt at tale i mobil på flyturen. Desuden kræver det også, at der bliver installeret udstyr, der gør det muligt at kommunikere mellem flyet og landjorden.

Luftfartsmyndighederne i FAA har udtalt, at mobilsnak ikke er en trussel mod flysikkerheden, og FCC forsøgt i 2004 at gøre det muligt at tale i mobil på flyet, men dengang trak de forslaget tilbage pga. massive protester.

Kilde: Wall Street Journal og FCC