Video: Hvis din bagerjomfru var en app...

Ville du uden videre give dit telefonnummer til din lokale bagerjomfru? Eller hvad med et kig i dit private fotoalbum?

Det spørgsmål stiller Forbrugerrådet Tænk i en ny video. Det sker som et led i en kampagne, der skal gøre danskerne mere opmærksomme på digital indsamling af personlige oplysninger.

Ifølge rådets seniorjurist Anette Høyrup, er det nemlig problematisk, at alt for mange helt ukritisk giver apps som Snapchat, Facebook og Skype adgang til både kontakter, kalender og privatbeskeder.

- Problemet er, at vi i dag har en lovgivning, som ikke er fulgt med den teknologiske udvikling. Vi opgiver alt for mange oplysninger, der ikke er relevante. Og vi gør det i blinde, for brugervilkårene er ofte så lange og komplicerede, at vi ikke bruger tid på at undersøge dem, forklarer hun hun til Beep.

Digtal vs. virkelighed

Der bliver da også rynket en del bryn i den tankevækkende video, der er filmet med skjult kamera. I hvert fald har ingen af de forvirrede kunder lyst til at dele deres personlige oplysninger med den nyfigne ekspedient.

Ifølge Anette Høyrup er det netop denne forskel på vores digitale og fysiske grænser, der er iøjenfaldende.

- Det absurde er jo, at hvis vi i den "virkelige verden" blev bedt om at udlevere de samme oplysninger, så ville vi aldrig tillade det, siger hun.

Men hvad kan der egentlig ske ved, at vi giver apps adgang til vores personlige data?

- Det skræmmende er jo, at vi ikke ved det. Vi giver bare upfront adgang til private oplysninger, som potentielt kan udnyttes kommercielt, eller måske endda blive hacket. Humlen er, at oplysningerne overgår til nogle applikationsudviklere, som ikke har noget at skulle bruge dem til, siger Anette Høyrup.

Brug for balance

Derfor opfordrer Forbrugerrådet Tænk også alle til at deltage i en underskriftsindsamling, der kræver nye love på området.

- Der er øjeblikket nogle fornuftige EU-regler om dataindsamling på vej. Dem vil vi gerne vil gøre de danske politikere mere interesserede i. Som det er lige nu, har applikationerne frit spil, og det er ikke betryggende, siger Anette Høyrup.

Ifølge seniorjuristen er der altså behov for strammere regler, der kan begrænse indsamlingen af private data.

- Der skal være en mere rimelig balance mellem forbrugernes rettigheder, og virksomhedernes kommercielle interesse. Vi har også ret til et privatliv, selvom vi er digitale, siger hun.

Se videoen fra Forbrugerrådet Tænk herunder.