Virkelighedens Iron Man-dragt på vej

Fremtidens teknologi kan gøre hver soldat til en superhelt. Billede: Polfoto.

Hvis det står til det amerikanske militær vil der ikke gå længe før vi får virkelighedens version af Iron Man dragten fra de populære Marvel-film.

Det amerikanske militær har nemlig bestilt udviklingen af en højt avanceret dragt, der skal give infanteriet en fordel i kampsituationer.

Dragten kaldes for Tactical Assault Light Operator Suit, eller TALOS, hvilket vil give bæreren evner som øget styrke, nattesyn og beskyttelse mod krudt og kugler.

En ny form for panser

Ifølge en pressemeddelelse fra tidligere på året vil dragten måske bruge en flydende form for panser, der netop nu er under udvikling hos MIT i Massachusetts. Panseret vil kunne gå fra en flydende til fast form på millisekunder, hvis det bliver udsat for magnetisme eller svag elektricitet. Målet er at lave en dragt der kan give fuld beskyttelse mod beskydning, der i teorien kan tillade dragtbæreren at gå igennem en kugleregn uden at blive såret.

Hver dragt har flere computere og sensorer, der kan hjælpe brugeren ved at give et øget overblik over omgivelserne, og reagere hurtigt på bestemte situationer.

Paneler, der hviler mod huden, vil være med til at overvåge kropstemperaturen, hjerterytme og væskebalance. Dragten vil også regulere temperaturen samtidig med at den sørger for ilt.

Ifølge en kilde, der køber high tech udstyr til militæret, er vi stadigvæk to-tre år fra at have de første prototyper klar.