Windows 10: Sådan vil Windows ændre sig

Alle havde regnet med at Microsoft ville lancere Windows 9, men i stedet hoppede de et nummer over, og tog et rundt tal. Windows 10 er nu officielt og byder på en del forbedringer og fornyelser.

Start-menuen er tilbage

For det første er det mest grundlæggende, at den elskede Start-menu nu er tilbage. Den var væk i Windows 8, og det fik en hel del brugere til at gå i panik. Men nu er den så tilbage, bedre end nogensinde, hvis man skal tro de tidlige billeder af menuen.

Den er blevet opdateret med de såkaldte Live tiles, der er så ikonisk for Windows 8. Her kan du åbne apps og programmer. Og Microsoft har selv lagt vægt på, at netop forskellen på brugeroplevelsen mellem laptop med mus og keyboard og touch skulle være udfaset med den nye version.

Man skal have den samme brugeroplevelse på tværs af enheder og navigationer.

Ny universel søgning

Som det var tilfældet med Apples nye Spotlight i Yosemite, har Microsoft også givet deres Windows 10 en universel søgning. Søgefeltet kommer frem på midten af skærmen, og herfra kan du søge på tværs af computerens indhold og nettet.

Multitasking med flere skriveborde

Igen er sammenligningen med Apples styresystem uundgåelig. For Microsoft har nu gjort det muligt, at man kan lave flere virtuelle skriveborde, så man eksempelvis havde et til arbejde, et til privat og så videre. Det minder på sin vis om Apples Expose. Her kan man have op til 4 apps kørende på samme tid på tværs af skrivebordene.

Apps kører ikke i fuld skærm

En af de ting, som flere brugere klagede over omkring Windows 8, var at man blev tvunget i fuldskærm på mange apps. Den mulighed har Microsoft nu fjernet igen. Nu minder apps meget om det tidligere Windows, hvor man havde vinduer og ikke fuldskærms-apps.

Hvornår kommer det?

Microsoft lancerer først Windows 10 engang sent i 2015, men allerede fra onsdag vil man kunne hente en tidlig såkaldt ’Technical Preview’. Det er en meget tidlig version af Windows 10, der vil være noget upoleret. Microsoft selv oplyser, at man skal være opmærksom på, at den kan virke noget problemfyldt.

Men det gode er, at det er alle interesserede, der vil kunne hente den tidlige udgave en gang i morgen. Vi vil følge op onsdag, så snart den tidlige udgave er tilgængelig til download.