Guldager: Ikke godt Nokia

Note: Nokia har efterfølgende sendt en Facebook beta-udgave ud, der åbner op for billeder, men ikke ikoner i beskedtråden.

Siden oktober 2010 har Microsoft vist sig at være et selskab ingen skulle opgive. De sprang ud af busken med et friskt nyt styresystem, der satte konkurrenterne som Google og Apple på plads. Det var nyt og anderledes og havde et frisk syn på at det netop er brugeren, der skal være i centrum for en brugeroplevelse.

Men noget er glemt undervejs, eller også er udviklingen simpelthen bare gået i stå for Microsoft. Det er mere end tydeligt i den nyeste opdatering kaldet Amber, som den lige så nye Nokia Lumia 925 er udstyret med.

Men lad os tage det fra en begyndelse. For det er egentlig Lumia 925, der er genstand for denne artikel og test. Modellen der er mast lige ind mellem Lumia 920 og det kommende kamera-monster Lumia 1020, der kommer til Danmark senere på året.

Designet er lettere og bedre

Min helt store Nokia-anke for et lille år siden var Lumia 920s voksende vægt og størrelse. Det var en model, der gik imod enhver form for slanketrend, og udfordrede derved brugeroplevelsen en hel del. Så det er tilfredsstillende endelig at få stillet en Nokia Lumia-model til rådighed, der både er blevet slanket og sultet til at veje langt mindre.

Men sammen med en fornyet vægt har man også smidt det ellers karakteristiske Lumia-bagside, som gjorde både Lumia 800, 900 og 920 til flotte telefoner. I stedet er bagsiden blevet beklædt i et mere ridsefrit materiale, som desværre ikke giver telefonen et særlig imponerende udseende.

At farverne også bliver holdt i anonyme farver som sort, hvid og grå gør det ikke mere pænt, men eftersom den skarpe gule farve velsagtens har skræmt de første par kunder væk og er en smagssag, så må ændringen være op til den enkelte.

For mit vedkommende var jeg glad for designet på de gamle – om end det var noget massivt. Her er der i stedet blevet plads til en aluminiumramme, som rummer antennen og som kan give telefonen et bedre signal. Jeg har i min testperiode ikke oplevet problemer på noget som helst tidspunkt, så det kan jeg kun tage som gode varer.

Nokia når de er bedst

Nokia har klart været de mest frembrusende Windows Phone-udnyttere, og det ændrer sig ikke med Lumia 925 – tværimod er der blevet gjort mere ud af styresystemet i form af nye og meget velfungerende apps.

De velkendte apps som navigation til bilen, kort og Transit sprudler af brugerforståelse og giver netop en ekstra dimension af brugbarhed i forhold til mange andre apps derude. Specielt Transit er forbilledligt med sin enkle og flotte opstilling af de offentlige transportmidler når og hvor man har brug for dem.

Desuden er hele kameradelen virkelig et godt bud på et af markedets bedste kamera, som tager arven flot op fra Lumia 920. Det er et kamera på 8 megapixel, der får langt mere ud af billedet end sine konkurrenter i både lyse og mørke omgivelser.

Med den nye lancering af Nokia Pro Cam har man også fået brugervenligheden op i gear, der med et elegant rullehjul i siden gør det muligt at indstille alt lige fra ISO til hvidbalance på en fin måde.

Samtidig er billederne en klasse for sig selv. På de testbilleder vi har taget kan man både ane mere farve, mere kontrast og mere forståelse for detaljer i billedet. Og hvis ikke man gider tage de normale kedelige billeder af et stille motiv, så har Nokia lanceret Nokia Smart Cam, der gør det muligt at tage action-billeder, fjerne lukkede øjne fra gruppebilleder og ellers fjerne generende elementer på dit billede.

Alle funktioner er nemme at forstå, nemme at udnytte og kan give nogle seje anderledes billeder – specielt deres action-billeder, der egentlig fungerer ved at der bliver taget en masse billeder af et bevægende element. De billeder bliver sat sammen til ét, og på det kan man se hele bevægelsen i et og samme billede. Ikke at jeg ved hvor meget man egentlig skal bruge denne funktion, men den er skæg at arbejde med.

Se videoen for at få en fornemmelse af hvor godt kameraet er i forhold til iPhone.

Nokias problem: Windows Phone

Dog er alting langt fra som det skal være på Lumia 925. Mobilen er den første med Windows Phone-opdateringen Amber, der byder på småændringer som dobbelt-tap på skærmen for at vække den op, DataSense til at få en fornemmelse af hvad du egentlig bruger af datanetværk, FM-radio og så den før omtalte Smart Cam-app.

Ikke en opdatering der gør alverden for et system, der er under pres på markedsandele. Jeg har tidligere udtalt mig meget positivt om Windows Phone og er egentlig også glad for det i forhold til de kedelige opdateringer fra både Google og Apple.

Men problemet er, at med et snart to år gammelt styresystem, så havde jeg forventet at der nu ville være sat en stopper for de åbenlyse brugervenligheds-problemer.

Brugervenligheden i fare

1. Søgeknappen

En af de tre permanente knapper i bunden er søgeknappen, der ikke virker konsekvent på telefonen. Sat op til Bing som standard, giver den dig altid et genvej til søgning på nettet. Men når man nu har vænnet sig til at søgning også kan foregå på telefonen ud fra apps, kontakter og mere, så virker det underligt, at søgeknappen egentlig ikke bliver brugt til det.

Der er en ny søgeknap under kontaktdatabase, ved app-listen, på Windows Market og meget mere. Underligt når nu der sidder en knap permanent nede i det ene hjørne. Den kunne da klare de opgaver fint. Men nej – jeg skal åbenbart hele tiden have muligheden for at søge på Bing…

2. Apps mangler stadig

Det åbenlyse problem er manglen på apps, men selv oplyser Nokia og Microsoft, at de faktisk har 48 ud af de 50 mest benyttede og populære apps derude. Det er dog stadig et problem, at jeg ikke kan forvente, at der findes en app til nyindkøbt legetøj (eksempelvis Fitbit-træningsarmbånd for at nævne en enkel). Og generelt må opleve, at jeg ikke kan finde apps, som andre snakker om og benytter sig af (SnapChat, Instagram, Vine, Kingdom Rush, Plants vs Zombies 2 og så videre). Det er den samme gamle sang, men intet ændrer sig.

3. DÃ¥rligt fungerende apps

Når der så endelig er apps, så fungerer de ikke optimalt desværre. Det er blandt andet både Facebook, Twitter og Dropbox for blot at nævne nogle af de mere eksistentielle på platformen. På Facebook-delen har man ikke kunne se billeder i besked-tråde, men Microsoft melder dog ud, at de kommer med en rettelse på det (den er  allerede kommet i en beta-udgave, men ikke som en officiel app).

På Twitter oplever jeg, at når jeg trykker efter et tweet, så skal jeg trykke en halv gang højere end hvor tweetet egentlig står og ved Dropbox, så skal jeg starte forfra i menuen hver gang jeg hopper ud af app’en. Hvorfra jeg ikke bare åbner det dokument jeg er i gang med at bruge, selv efter jeg trykker på hjemknappen er mig en gåde.

4. Virker apps ikke? Ã…bn nogle flere

En grundlæggende regel i systemer er, at hvis tingene går galt – genstart. Så når apps sætter sig i baglås på Android og på iOS, så kan jeg lukke dem ned og starte forfra. Men det kan man ikke på Windows Phone. Her bliver jeg simpelthen nødt til at åbne flere apps op, da Windows Phone i stedet fokusere på at holde de åbne apps nede til et antal på 8.

Så når den ikke velfungerende apps ikke længere er blandt de 8 åbne apps, så skulle den genstarte. Det er en længere manøvre, man må håbe ikke sker for tit. Men eftersom det sker ofte på både iOS og Android, der historisk begge arbejder langt mere stabilt end Windows Phone, så kan jeg ikke forstå, at man ikke blot kan lave en lille genstart/slukknap på apps.

5. Et hav af små-irritationsmomenter

Der findes en hel del elementer, som virker generende ved længere brug. Eksempelvis når jeg henter apps i Windows Store. Her hopper den ud i menuen for at vise, at den downloader og installerer en given app. Hvorfor ikke bare gøre downloade og installere i baggrunden, som på Android og iOS?

Jeg kan åbne People Hub og bruge kontaktdatabasen derigennem. Men hvis jeg gerne vil trykke et nummer fra kontaktdatabasen, så skal jeg først ud i hovedmenu og så trykke på telefon-app’en. Jeg har ellers lært fra mobilens dag 1, at kontakter og telefondelen hører sammen som Brad og Angelina.

Spøjst nok kan jeg gå fra telefon-app’en (hvor jeg ringer fra) og ind i People Hub. Her kan jeg endda trykke tilbage og så igen være på telefondelen. Men den anden vej rundt er lukket land og sætter en stopper for et naturligt flow i menuen.

BEEPS DOM

Telefonen har en hel del elementer, der er rigtig lækre. Både performance er gennemført og prisen på 3.500 kroner er også en rigtig god ting. Designet taler til Nokias fordel med en lettere vægt og et tyndere ydre.

Desuden er kameraet i en verden for sig. Det er meget velfungerende og kan klart anbefales til enhver fotoentusiast. Både for dem der vil tage de mere actionprægede billeder og dem som bare gerne vil have et bedre kamera end hvad eksempelvis iPhone kan tilbyde.

MEN! Windows Phone-styresystemet trækker det hele ned. For det er svært at have en velfungerende Nokia-smartphone uden også at kunne sige Windows Phone i dag. Problemet er bare, at med de seneste opdateringer, er det blevet tydeligt, at manglerne stadig er for voldsomme.

Apps fungerer ikke optimalt (dem der er der), brugervenligheden er til tider helt til hest og generelt er der for meget småfnidder at arbejde med, som burde være i orden nu.