Ny smartphone: Lynskarp, billig men med problemer

I en tid hvor travlheden er vores bedste ven og våben mod den virkelige verden, tyr vi også til hurtigere og hurtigere smartphones. Derfor kommer Huawei fra måske den travleste del af verdenen, Kina med et tillokkende spændende produkt: Verdens hurtigste smartphone, Huawei Ascend P2.

Hvad det dækker over er en smartphone, der er hurtige i menuerne, i brugbarheden og ikke mindst på nettet, hvor P2 kan bryste sig af at være udstyret med hurtigere net-standard end hvad vi er vant til.

Mobilen kan ikke blot benytte sig af 4G-netværket, men kan køre på den hurtigste standard inden for 4G. I teorien skulle det betyde, at den ville kunne udnytte hastigheder på helt op til 150 Mbit/s, så længe netværket man er på ligeledes understøtter samme hastighed.

Hurtig – men ikke så hurtigEn hurtig gennemgang viser dog, at det langt fra er noget jeg egentlig oplever i virkeligheden, og som jeg kan bruge til det helt store, så længe jeg sammenligner dem med nutidens 3G fra flere af de store danske teleselskaber.

Selv måtte Huawei indrømme, at hastigheden ikke vil kunne opleves på streaming af film og musik, som mange danskere umiddelbart gør brug af. Det er dog mere på web-surfing, hvor brugerne vil have glæde af hastigheden.

Og jeg får langt fra den fulde tryk på 4G-kedlerne, som der ellers er lovet. Selvfølgelig er de 150 Mbit/s teoretiske, men det er stadig langt fra optimalt, når jeg hiver mellem 20 og 24 Mbit/s til download og mellem seks og 10 Mbit/s til upload.

Fin uden at imponere

Som helhed er telefonen fin uden at imponere. Selve designet er noget kønsløst i en sort og kedelig ramme. Men i det mindste er den tynd og meget let, så den ikke fylder meget i lommen eller i tasken.

Huawei Ascend P2 kører på Android, og kineserne har sat en anden brugerflade over, der gør, at alle apps ligger ude i hovedmenuen, som de fleste iPhone-brugere er vant til. Hele bølgen af apps gør dog en lille forskel i forhold til iPhone, da apps-designet langt fra er indbydende at se på. Tværtimod ser det noget gammeldags og billigt ud.

Men brugervenligheden er dog forøget ved at de mange apps nu ikke ligger dobbelt i både en menu og på hovedskærmen. Man kan stadig tilføje en widget, der samler de mere brugte funktioner som galleri, favoritter og vejret, men det er ligeledes en grim samling.

Her dumper P2

Men nu skal en bog ikke vurderes ud fra omslaget og mobilen ikke vurderes ud fra menuen, men derimod brugbarheden. Og her dumper Acsend P2 dog noget. Selv om jeg udmærket kan mærke at den er betydelig hurtig i menuerne, så hjælper det ikke noget, at den har flere bugs og fejl, jeg ikke kan tillade.

Som når den ellers så fint skulle kunne bruges i selv hårdt sollys. Ideen er, at skærmen automatisk skulle justere lyset, men jeg skal konstant op i dropdown-indstillingerne for at få den til at lyse op. Det er langt fra noget den gør selv.

Samtidig må jeg helt droppe at bruge Instagram, da den sætter sig fast konstant – noget jeg for fairheds skyld må tilskrive et teknisk problem med app’en, og ikke noget Huawei nødvendigvis kan gøre for.

Ringe kamera

Det kan de derimod med kameraet, som generelt slet ikke bør tituleres som et kamera. Godt nok får jeg billeder ud af det, men det er endnu ikke lykkedes mig, selv med manuelt fokus, at få et ikke-sløret billede, når man kigger det efter i folderne.

Jeg har taget utrolig mange billeder med det, som på skærmen så helt fine ud, men så snart de blev skudt bare en smule op i proportioner var de uskarpe og noget slørede.

En del af det må skyldes fotografen, men efter 10 billeder af det samme motiv, er det stadig ikke lykkedes i mere hverdagsagtige situationer (læs: fange hurtige motiver af børn, venner i fart og lignende).

VURDERING

Men til en pris på langt under iPhone (omkring 2.800 kroner uden abonnement), så bliver jeg pludselig blødsøden igen. Det kan godt være nogle af billederne kan bruges, så længe jeg ikke skal smide dem op i stort. Hastighederne på nettet er ikke helt som lovet. Og menuen er tudegrim.

Men den er billig, den er hurtig, der er tegn på brugervenlighed, og det er IKKE en iPhone. Det må da ramme nogle i flokken.