Test: Kineserne kan sagtens konkurrere

Du er nok vant til, at der enten står Apple, Samsung, Sony eller LG på din smartphone. Men det har kinesiske Huawei sat sig for at lave om på. Og det er gået stærkt. Faktisk så hurtigt, at Huawei kunne kalde sig verdens tredje største smartphoneproducent i fjerde kvartal i 2012. Kun overgået af Samsung og Apple.

Men hvad er det egentlig for en størrelse, og hvad er det for telefoner, som den kinesiske producent står for? Vi har taget et kig på Huawei Honor II, som byder på kraftig hardware til en relativt lav pris i forhold til konkurrenterne.

Design og specifikationer

Huawei Honor 2 er ikke nogen lille, let telefon. Men den er heller ikke så stor og overdimensioneret, som mange andre telefoner på markedet. Skærmen måler 4,5 tommer, og det er altså noget lettere at håndtere end skærme, der nærmer sig fem tommer.

Telefonen er langt fra den tyndeste i klassen, og med sine 10,5 millimeter og vægt på 145 er den ikke direkte klodset, men det er heller ikke noget decideret elegant telefon. Til gengæld har materialet på bagsiden en rigtig lækker gummi-finish, der gør, at man holder rigtig godt om telefonen.

Man skal lige vænne sig til, at både låseknappen og volumenknapperne sidder på samme side, men det vænner man sig dog hurtigt til. På venstre side af telefonen sidder micro-usb-stikket og i toppen jack-stik til dine høretelefoner.

Sådan virker den

Som en af de få Android-producenter, så har Huawei med Honor 2 tænkt ‘less is more’. Og tak for det. Der er nemlig ikke alle mulige ligegyldige apps eller mærkelige og hæmmende brugerflader, når man tænder telefonen første gang. Det er ret tæt på en ren Google-oplevelse, som på eksempelvis Nexus 4.

Den store forskel er dog, at Honor II kommer med Android 4.0. Et styresystem, som er halvandet år gammelt. HALVANDET ÅR! Her ville det have klædt telefonen at være mere up to date.

Tastaturet på telefonen er heller ikke nogen fantastisk oplevelse. Jeg brugte det et par dage, men mistede til sidst tålmodigheden efter et utal af mislykkede forsøg på at ramme tasterne og forfatte en sms eller mail i et anstændigt tidsrum. Så jeg installerede Swiftkey fra Google Play i stedet og har ikke se mig tilbage siden.

Til gengæld er Huawei Honor II hurtig! Processoren spiller virkelig med musklerne, og når man bevæger sig rundt på telefonen, i menuerne og i apps går det hele enormt flydende og ubesværet.

Kamera og skærm

Skærmen er på 4,5 tommer og har en pixeltæthed på 320. Skærmens betragningsvinkler er ikke så gode, som vi kender dem fra de bedste skærme på markedet, som Samsungs Galaxy serie eller Apples iPhone. Men farver er naturlige og skærmen har en fin lysstyrke.

Skærmens størrelse er i den grad fornuftig. Den er ikke uhåndterlig og overdimensioneret stor, men stadig stor nok til at man kan overskue lange mails og store hjemmesider. Opløsningen gør også, at tekst og billeder står skarpt, og det er stort set umuligt at se de enkelte pixels.

Kameraet er okay. Jeg blev positivt overrasket over udendørsbilleder, hvor der er god belysning. Her fangede kemaraet mange detaljer, som selvom man forstørrede billederne meget op. Indendørs blev det ofte mere grynet, men stadig klart acceptabelt for et mobilkamera.

Det kan ikke erstatte et rigtigt kamera, og der er stadig et godt stykke vej til Lumia 920 og iPhone 5.

Vi ELSKER

I skrivende stund kan Honor 2 erhverves for 2500 danske kroner. Og for det får man mere, end man skulle tro. Quad-core-processorer har ellers hidtil været forbeholdt high-end-telefoner, men bliver med Honor II hvermandseje. Og det er godt, for det sikrer en flydende brugeroplevelse.

Huawei rammer også plet med skærmen. Den har med sine 4,5 tommer en behagelig størrelse, som kan betjenes med en enkelt hånd. Farvegengivelse og kontrast er udmærket, men man kunne godt have ønsket sig bedre betragtningsvinkler. Til gengæld er den skarp.

Batteritiden er ofte et problem på Android-telefoner, men her gør Huawei Honor II det fremragende. Men mindre du kører tunge grafiske spil eller bruger mobilen som wifi-hotspot i længere tid, så holder mobilen strøm hele dagen. Jeg havde om aftenen mellem 20 og 30% strøm tilbage på telefonen. Det plejer jeg ikke.

Vi HADER

Man kommer ikke uden om, at Honor II er en lidt klodset telefon. For det første er den lidt rund om maven, og for det andet er den sorte ramme omkring skærmen ret bred. Det giver ikke er særlig elegant udseende.

Selvom telefonen er hurtig, så hænder det også, at den hænger lidt i det. Det sker i to tilfælde. I browseren, som fra tid til anden hakker - især Googles Chrome-browser. Det skal være usagt, om det er Huawei eller Google, der står med ansvaret, men sikkert er det dog, at det i sidste

Det andet tilfælde er, når man trykker på home-knappen. Så går der engang imellem mellem et og to sekunder, før ikonerne dukker op på hjemmeskærmen. Det sker et par gange om dagen.

Det er også ærgerligt, at telefonen, som ellers pris- og hardwaremæssigt hænger godt sammen, kommer med et styresystem, som er er halvandet år gammelt.

BEEPS DOM

Kigger man på Huawei Honor II isoleret set, så er det en udmærket telefon. Fornuftig skærm, fin hardware og et okay kamera. Det er ikke en revolutionerende telefon, men den er fornuftig og helstøbt.

Ser man den imidlertid i forhold til, hvad der findes på markedet i samme prisklasse, så er Honor II pludselig mere interessant. Den placerer sig prismæssigt i samme leje som Samsung Galaxy Xcover, LG Optimus 4X, Samsung Galaxy SII Plus og iPhone 4.

Og her kan Honor II sagtens konkurrere med de andre. Det er på ingen måde en telefon, der kan erstatte en iPhone 5 eller en Galaxy S III. Men det er en fin telefon til dem, som ikke vil betale fem tusinde kroner for en mobil, men stadig gerne vil have kraftig hardware.