Test: Sådan bliver du mesterfotograf

Dette er den mest simple guide til at blive mesterfotografen i familien: Spar penge sammen, køb Panasonic GF1 og tag billeder.

Der findes næppe noget mere generende, end når man nu bare gerne vil tage de fede billeder, som har det rette fokus, de rigtige farver og som lige hiver dine ferieminder en takt i vejret, og man så ender ud med billeder, der mest ligner noget taget indenfor i en mørk bunker.

Selv er jeg endt i noget af et paradoks som gadget-journalist, der gerne vil levere egne billeder til sine indlæg, men bare ikke kan formå at tage de gode billeder. Det er jeg simpelthen ikke dygtig nok til, må jeg jo indrømme. Gang på gang kæmper jeg med for meget lys, en mærkelig fokusering eller bare generelt sløve billeder.

Men så fik jeg fat i Panasonics nye power-kamera kaldet GF1, der er en videreudvikling af deres hypede G-serie, hvor vi før har testet G1. Begge kameraer er egentlig kompakte kameraer, der opfører sig som spejlreflekskameraer ved hjælp af Micro Four Third-teknologien.

Det vil sige, at man blandt andet kan benytte sig af objektiver, blitz og samme fokusering som de større systemkameraer. Mens G1 af udseende godt kunne ligne et større spejlrefleks, så ligner det nye GF1s hus mere et enkelt kompakt kamerai retrostilen. Selve håndtaget er ikke så udpræget som tidligere og enkelheden er desværre udslagsgivende i den mere kedelige retning. Samtidig er kameraet uhyggeligt tungt ud fra sin egentlige størrelse, så det er ikke et kamera, man lige bærer i inderlommen på en tynd blazer. Men på trods af det, er det faktisk rigtig lækkert at bære rundt på.

Men tyngden er forståelig når man opdager hvad GF1 faktisk kan. Kameraet er stadig udstyret med Panasonics intelligente indstilling, som virker troværdig ved forskellige motiver. Samtidig er rullehjulet på toppen på plads, så hvis du ikke bare vil lade dig automatisk fører igennem de rigtige indstillinger, kan du nørde lidt og sikkert også få endnu bedre resultater end hvad jeg har formået.

Som en ekstra feature har GF1 også fået plads til en indbygget blitz, som ellers tidligere har manglet. Du kan altid tilføje en mere professionel blitz på toppen, men den indbyggede fungerer fint, og det er fedt, at den er med fra begyndelsen.

Før dig blindt rundt

Jeg har blindt ladet mig føre af de automatiske indstillinger og sammen med en fænomenal fokus, får jeg let "mesterlige" billeder, hvis jeg selv skal sige det. Om motivet så berettiger det, er en helt anden sag, men kvalititen af farver og skarphed er i top. På billedeksemplerne kan man se hvordan baggrunden automatisk bliver sløret mens det fokuserede på den måde kommer flottere frem. Det har tidligere været systemkameraets hofnummer, men de billigere konkurrenter begynder nu at banke på.

Samtidig er GF1 udstyret med HD-video, så man med tryk på en enkel knap på toppen hurtigt kan optage film direkte til SD-kortet. Og så har Panasonic lært af tidligere producenters lektier, at bare fordi man kan filme i høj opløsning (720p), er det ikke nødvendigvis brugervenligt, da man ikke tidligere bare kunne overføre videoen til hvilken som helst computer.

Sådanne videofiler fylder ganske meget, men Panasonic har sørget for at man filmer i formatet AVCHD Lite, der ikke fylder helt så meget. I videodelen fungerer autofokus og billedstabilisator også, så man kan nemt få lavet nogle gode små videobider.

Til sidst skal det dog siges, at Panasonic ikke har givet os meget at rutte med, når vi snakker om pris. Kameraet koster vejledende 7.500 kroner med objektiv på 14-42 mm, ellers kan du købe huset alene for 5.499 kroner. Så hvis du ikke allerede har et objektiv liggende så bliver forskellen mellem systemkameraer og dette "kompakte" kamera pludselig ikke så stor længere. Så kunne man næsten bare smide de ekstra klejner i for et ægte stort kamera-svin.

  • Panasonic GF1
  • Specifikationer: 12,1 megapixel, Micro Four Third, ISO 100-3200, Intelligent Auto, op til 3 billeder per sekund, HD-video, ansigtsgenkendelse.

Vi ELSKER: Gode billeder, føles lækkert i hænderne, nemt at gå til

Vi HADER: Den tunge vægt, prisen

4
Kommentarer

hej jakob
jeg synes at mit Olympus er meget langsom fra jeg trykker og til det tager billedet så jeg har lige udskiftet min olympus til en fujifilm s1600 istedet og jeg har ikke oplevet noget dårligt endnu ved den.. det er et vildt lækkert kamera

op
15 brugere har stemt

Den slags slørede billeder kan ikke undgås, nar man bruger automatikken :) Du kan indstille kameraet til at bruge center-AF, fokusere på det, du vil ved at holde udløseren halvt nede, så flytte kameraet, så du har den komposition, du vil have og så trykke udløseren helt ned :)

Og ja, et makro-objektiv er helt vildt fedt, når man vil tæt på - er også på min liste over ting, jeg vil have :)

op
12 brugere har stemt

Det kan optimalt tage op til 3 billeder i sekundet, og det føles hurtigt nok at bruge. Problemet er dog, at hvis du skal helt tæt på, skal du have et ordentligt makro-objektiv, da den ellers holder fast på at fokusere sløret.

Samtidig har jeg oplevet et par enkle slørede billeder, hvor jeg ellers mente, at autofokuseringen havde haft tid til at justere.

op
15 brugere har stemt

Puha, så snart jeg har råd, så tror jeg spejlrefleksudstyret skal sælges og så vil jeg købe den her eller noget tilsvarende fra Olympus. Den virker meget, meget tiltalende - specielt sammen med det yderst lækre 20mm objektiv :-P

Hvor hurtigt er det at bruge? Har man nogensinde på fornemmelsen af, at der går lang tid fra man har trykket, til det tager billedet?

op
14 brugere har stemt

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Seneste historier

Indtast din e-mail adresse

Redaktøren anbefaler

Snapchat brager frem som den mest brugte kommunikationsapp. Men kender du alle de muligheder du egentlig har med tjenesten. Vi guider dig til fem mindre kendte hemmeligheder.

Afstemning

Hvilken konsol skal du have?: