Pas på: Alle dine nøgler kan kopieres

Foto: Polfoto

Studerende ved det prestigefyldte tekniske universitet MIT har haft held til at kopiere selv de sikreste nøgler med en ganske almindelig scanner og en 3D-printer.

De to studerende, David Lawrence og Eric van Albert har ifølge Forbes lavet et program, der gør det muligt for enhver at kopiere stort set alle nøgler, hvis de har adgang til at kunne scanne den eller endda bare til et foto af nøglen.

Lawrence og van Albert har med succes kopieret nøgler af Primus-typen fra en af USA's største producenter af sikkerhedsnøgler, Schlage. Primus-nøglerne bruges blandt andet i offentlige bygninger og fængsler i USA samt af en førende ekspert i dirkning af låse, og de betegnes som ekstremt sikre på grund af deres design, der blandt andet har et ekstra sæt takker på siden.

Som det er tilfældet med sikkerhedsnøgler fra blandt andre Ruko, så kan man ikke umiddelbart bare gå ned i til enhver låsesmed og få kopieret nøglen, hvilket i øvrigt også ville kræve, at man havde direkte adgang til nøglen.

Et foto er nok

Men med det nye software behøver man altså ikke engang at have et fysisk eksemplar af den nøgle, man vil kopiere, hvilket er et alvorligt problem for sikkerheden. For hvis man på nogen måde kan få adgang til et foto af en nøgle, så kan man nu også kopiere den.

Efter at have scannet nøglerne, modellerede de to studerende præcise kopier af nøglen med deres software og sendte specifikationerne til online-virksomheder, der specialiserer sig i at lave 3D-print. For fem dollar kunne de få nøglerne printet i nylon, mens de for 150 dollar fik dem printet i det ekstremt stærke metal titanium.

Lawrence og van Albert argumenterer for, at sikkerheden i de traditionelle nøgler er håbløst forældet, og at man i langt højere grad skal gå over til digitale låse. De nævner blandt andet, at The New York Post i efteråret 2012 i forbindelse med en artikel om sikkerheden i New York publicerede et billede af et bundt nøgler, der giver adgang til elektriske paneler og subway-porte i New York. Disse nøgler ville uden større vanskeligheder kunne kopieres med det rette udstyr.

De to studerende er ikke de første, der har haft held til at kopiere nøgler med en 3D-printer. I 2011 lykkedes det en Apple-ingeniør at lave et program, der kunne kopiere almindelige nøgler, og i fjor lykkedes det en tysk sikkerhedsekspert at lave samme nummer med ekstremt sikre nøgler til håndjern.