Sådan undgår du julegavefup på nettet

Når det årlige julegaveræs indfinder sig, foretrækker mange at klare indkøbene i ro og mag hjemmefra. En ny undersøgelse fra Dansk E-handel viser, at over halvdelen af danskerne køber deres julegaver på nettet.

Men selvom det er tillokkende at slippe for stress og jag i butikkerne, er der alligevel god grund til at se sig for. Mistænkelige tilbud, huller i sikkerheden og lyssky forhandlere er bare nogle af de ting du skal være opmærksom på, når julepakkerne skal klikkes hjem.

Derfor kan det betale sig at gøre dit hjemmearbejde ordentligt, før du køber. Det fortæller Shehzad Ahmad, der er chef for datasikkerhedsfirmaet DKCert.

- Som udgangspunkt er det altid en god idé at lave lidt research på forhånd, men særligt ved køb for større beløb. Tjek for eksempel på Google om der er flere, der har haft dårlige oplevelser med en specifik forhandler, siger han til tv2.dk.

Shehzad Ahmad peger derudover på, at det ofte kan være en dårlige idé at hoppe på de vilde juletilbud, selvom du gerne vil spare penge. Der kan nemlig meget vel være tale om svindel.

- Hvis det virker for godt til at være sandt, så er det som regel også. Hvis du får en tilbudsmail om et Rolex-ur til 1000 kr., så er der sandsynligvis noget galt, siger han.

Derfor råder sikkerhedseksperten forbrugerne til at kigge efter officielle kvalitetssikkerhedsstempler, når de handler på nettet - blandt andet e-mærket, Verified by Visa og MasterCard SecureCode.

Huller i betalingssikkerheden er en anden risiko forbundet med julehandel på nettet. Her er der ifølge Shehzad Ahmad flere ting du kan holde øje med. For eksempel kan du nemt tjekke om websiden benytter sig af den såkaldte OpenSSL-protokol, der beskytter dine kortoplysninger mod snageri.

- Kig efter et lille hængelås-ikon i adressefeltet i din browser, eller om der er et "s" efter "http" i webadressen, siger han.

Handler du fra din telefon eller tablet, opfordrer Shezad Ahmad ligeledes til at du er opmærksom på adressefeltet.

- På tablets og smartphones har adressefeltet tendens til at forsvinde, når du browser. Derfor kan man nemt glemme at tjekke efter, når man for eksempel handler på sin iPad, siger han.